Amerikaner erbjuds halv miljard gratistester

Amerikaner erbjuds halv miljard gratistester
USA TT
USA prövar en ny metod för att stoppa smittspridningen av omikron.
500 miljoner snabbtester ska distribueras gratis.
– Om ni inte är fullt ut vaccinerade, då har ni god anledning att vara oroade, sade president Biden i ett tv-sänt tal.
Beskedet från president Joe Biden om gratistester innebär att hushåll i hela landet från och med januari kan beställa snabbtester gratis via internet. Testerna inhandlas federalt.
Vita huset lyfter därmed åter fram coronapandemin som ett avgörande samhällsproblem sedan varianten omikron fått bred spridning.
– Vi är beredda att tackla omikronvarianten, sade Biden från Vita huset.
Dessutom doneras 46 miljarder kronor till internationella insatser som vaccinering.
Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki kommer USA inte att försättas i lockdown igen.
Däremot, antydde Biden, kan det bli aktuellt med nya reserestriktioner de närmaste dagarna.
Omikron dominerar
Varianten står för över 73 procent av alla nya fall som rapporterades under förra veckan. Den ökade smittspridningen i USA har lett till en hög belastning på sjukvården i flera delstater.
Ökningen har kommit snabbt. Veckan före den senaste rapporten bestod endast drygt 12 procent av alla fall i landet av omikronvarianten.
I de nordvästra delstaterna Oregon, Washington och Idaho var över 96 procent av alla nya fall omikronsmitta under förra veckan.
Regeringen ska skicka ut 1 000 läkare, sjuksköterskor och militär medicinsk personal till olika delar av landet i början av nästa år. Myndigheter har redan skickat personal till delstaterna Michigan, Indiana, Wisconsin, Arizona, New Hampshire och Vermont.
Sjukvården belastad
Förberedelser pågår också för hjälp till akuttransporter och utrustning för sjukhus som kan komma att behöva det.
På flera håll har det redan skett. I delstaten Ohio har sjukhusen skjutit upp icke-nödvändiga operationer, medan nationalgardet satts in för att hjälpa sjukvårdspersonalen i delstaterna Maine och New Hampshire.
Sjukhus i Minnesota och Michigan har börjat leta efter bäddar i delstaten Kansas, tiotals mil bort, på grund av det höga trycket. Men mindre sjukhus i Kansas har larmat om att patienter blir kvarlämnade i akutrummen i flera dagar på grund av platsbrist.
Totalt har över 51 miljoner fall av covid-19 registrerats i USA sedan pandemins start, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Över 800 000 personer har dött.
Grim Berglund/TT