Attack mot FN-kontor i afghanska Herat

Attack mot FN-kontor i afghanska Herat
Afghanistan TT-AFP-Reuters
FN:s bas i afghanska Herat attackerades på fredagen av “anti-regeringsstyrkor”. Samtidigt har talibanerna intagit två gränsövergångar i den nordvästliga provinsen.
Talibanerna har intagit flera distrikt runt Herat, huvudort i provinsen med samma namn, och drabbat samman med regeringsstyrkor i utkanten av staden. Den islamistiska rörelsen har dessutom erövrat två av provinsens gränsövergångar, mot grannländerna Iran och Turkmenistan.
FN:s stödmission för Afghanistan, Unama, rapporterar att flera av ingångarna till dess högkvarter i Herat attackerades under fredagen. En afghansk polisman miste livet och flera skadades i anslutning till angreppet.
“Den här attacken mot FN är förkastlig och vi fördömer den i starkast möjliga ordalag”, säger Unama-chefen Deborah Lyons i ett uttalande.
Talibanrörelsen har försäkrat att den inte kommer att attackera utländska diplomater.
“Talibanerna måste ställas till svars för detta brott som är en attack mot oss alla. Det strider mot alla tidigare löften”, kommenterar ambassadör Andreas Von Brandt, som leder EU:s delegation i Afghanistan, på Twitter.
Ett stort antal civila har flytt till Herat – som bevakas av armén och milisstyrkor – från närliggande områden för att undkomma striderna.
– Människor där är livrädda, säger Abdul Rab Ansari om läget i hemdistriktet Guzara.
Talibanerna inledde en offensiv i maj och har sedan dess intagit gränsövergångar, dussintals distrikt och omringat flera provinshuvudstäder. Samtidigt står de utländska styrkorna i begrepp att lämna det krigshärjade landet.
Världsarvsstaden Herat är Afghanistans tredje största och ligger i landets nordvästra del.