Bil rammade julparad – fem döda

Bil rammade julparad – fem döda
USA TT
En bil körde rakt in i en julparad utanför Milwaukee och dödade minst fem personer, med många skadade därtill.
En 39-årig man har gripits.
Den glädjefyllda juluppvisningen i Milwaukeeförorten Waukesha förvandlades snabbt till en mardröm när en röd stadsjeep på söndagen kördes förbi avspärrningarna och in bland människorna med hög fart.
De fem personer som dödades var mellan 52 och 81 år gamla, meddelar polisen. Några av dem var del av en dansgrupp för äldre kvinnor.
Totalt 48 personer skadades. Bland de skadade finns barn och för flera har tillstånden beskrivits som livshotande.
Gick mellan skadade
Videoklipp visar hur fordonet kör rakt in i en grupp dansande tonårsflickor.
– Det var tofsar och skor och utspilld varm choklad överallt. Jag var tvungen att gå från en skadad till en annan för att hitta min dotter, säger Waukeshabon Corey Montiho till Milwaukee Journal Sentinel.
Bilder visar hur campingstolar, barnvagnar och annat lämnats kvar längs med trottoaren.
En polis uppges ha skjutit mot fordonet när det körde in på gatan. Händelseförloppet har inte beskrivits i detalj, men kort därpå grips en man i närområdet.
Den misstänkte är en 39-årig man från trakten. Det finns inget som tyder på att han hade något slags terrormotiv, meddelar polisen vid en pressträff. Däremot hade han före det inträffade varit involverad i en annan händelse i en bostad som polisen hade larmats om.
Paraden, den 59:e i ordningen, hålls varje år söndagen före högtiden thanksgiving. Årets tema var “trivsel och glädje”.
Skolor stängda
Under måndagen håller skolorna i Waukesha stängt och flera vägar kommer att vara avstängda.
Wisconsins guvernör Tony Evers säger att han och hustrun Kathy ber för Waukesha, för alla “barn, familjer och samhällsmedborgare som drabbats av denna vettlösa händelse”, skriver nyhetsbyrån AP.
USA:s president Joe Biden har informerats om händelsen och hjälp har erbjudits till lokala myndigheter, enligt Vita huset.
“Våra hjärtan är hos familjerna och samhället i stort”, skriver pressekreterare Jen Psaki på Twitter.
Emma Gyllestad/TT, Tina Magnergård Bjers/TT
Fakta: Wisconsin
(TT)
Wisconsin har cirka 5,8 miljoner invånare och ligger i den nordliga delen av Mellanvästern i USA med gräns till Minnesota, Iowa, Illinois och Michigan. Delstaten gränsar också mot Övre sjön i nordväst.
Huvudstaden heter Madison men största stad är Milwaukee. Där ligger bland annat ölbryggeriet Millers och motorcykeltillverkaren Harley Davidsons huvudkontor.
Delstatsnamnet kommer från en av ursprungsbefolkningsgruppernas namn på Wisconsin-floden, där namnets betydelse var att den rann genom ett rött landskap. Det transkriberades först till franska och skrevs senare om på engelska med den stavning som gäller i dag.