Bil rammade julparad – minst fem döda

Bil rammade julparad – minst fem döda
USA TT
Plötsligt förvandlades den glädjefyllda julparaden till en mardröm.
Minst fem personer dog och över 40 skadades då en bil körde rakt i in i en juluppvisning i Milwaukeeförorten Waukesha i Wisconsin.
Ett fordon tog sig förbi avspärrningarna och körde i hög fart gatan fram där julparaden pågick. Lokala myndigheter bekräftar att minst fem personer har dött och att över 40 personer har skadats, varav minst tolv barn. 28 personer får i nuläget vård på olika sjukhus i trakten, rapporterar nyhetskanalen CNN.
En person har frihetsberövats och det misstänkta gärningsmannens fordon är omhändertaget. Polisen nämner inte något misstänkt motiv.
– Vi har en person av intresse som vi utreder just nu, säger polischef Dan Thompson.
Körde in i dansare
Amerikanska medier är fulla av känslostarka vittnesmål som beskriver paniken under och efter vansinnesfärden. På videofilmer ser man bland annat hur bilen kör rakt in i en grupp dansande tonårsflickor.
– Det var pompoms och skor och utspilld varm choklad överallt. Jag var tvungen att gå från en skadad till en annan för att hitta min dotter, säger Waukeshabon Corey Montiho till Milwaukee Journal Sentinel.
En polis uppges ha skjutit mot fordonet i ett försök att stoppa det.
Paraden, den 59:e i ordningen, hålls varje år söndagen före högtiden Thanksgiving. Årets tema var “trivsel och glädje”.
Stängda skolor
Under måndagen håller skolorna i Waukesha stängt och flera vägar kommer att vara avstängda.
Wisconsins guvernör Tony Evers säger att han och hustrun Kathy ber för Waukesha, för alla “barn, familjer och samhällsmedborgare som drabbats av denna vettlösa händelse”, skriver nyhetsbyrån AP.
USA:s president Joe Biden har informerats om händelsen och hjälp har erbjudits till lokala myndigheter, enligt Vita huset.
“Våra hjärtan är hos familjerna och samhället i stort”, skriver pressekreterare Jen Psaki på Twitter.
Emma Gyllestad/TT, Tina Magnergård Bjers/TT
Fakta: Wisconsin
(TT)
Wisconsin har cirka 5,8 miljoner invånare och ligger i den nordliga delen av mellersta USA med gräns till Minnesota, Iowa, Illinois och Michigan, samt en kuststräcka längs med Lake Superior i nordväst.
Huvudstaden heter Madison men största stad är Milwaukee. Där ligger bland annat ölbryggeriet Millers och motorcykeltillverkaren Harley Davidsons huvudkontor.
Delstatsnamnet kommer från en av ursprungsbefolkningsgruppernas namn på Wisconsin-floden, där namnets betydelse var att den rann genom ett rött landskap. Det transkriberades först till franska och skrevs senare om på engelska med den stavning som gäller i dag.