Bitsk bäver borta trots protester

Bitsk bäver borta trots protester
Djurärende TT
En bäver som antas ha attackerat en simmande kvinna är skjuten. Insändare och namnunderskrifter kunde inte stoppa bäverjakten.
Länsstyrelsens beslut att tillåta skyddsjakt på en bitsk bäver ifrågasattes i flera insändare och Djurens rätt startade en digital namninsamling mot skjutningen, en insamling som fått mer än 6 800 underskrifter.
Dessutom överklagades länsstyrelsen beslut om skyddsjakt. Men det hjälpte inte, rapporterar NLT. En bäver, som antas vara den attackerande bävern, sköts någon gång under förra veckan.
Tio stygn
Det var en 18-årig kvinna som tränade simning i ån Lidan i Västergötland som blev attackerad av en bäver. Hon kände plötsligt att något bet tag i hennes ena lår. Bävern hade bitit hål på hennes våtdräkt och orsakat två blödande sår som fick sys med tio stygn.
Badplatsföreningen ville bli av med den bitska bävern. Det behövs inget tillstånd att skjuta bävrar under den allmänna jakttiden 1 oktober-10 maj.
Inte hända igen
Men eftersom angreppet skedde i juli behövde badplatsföreningen ansöka om skyddsjakt på bävern. Länsstyrelsen gav sitt tillstånd till skyddsjakt.
– Vi har aldrig tidigare varit med om att en bäver bitit en människa. Vi vill inte riskera att det händer igen och att människor ska vara rädda för att bada, därför har vi beslutat om skyddsjakt, sa Regina Gentsch som är vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland om beslutet.
Enligt NLT kommer överklagan av skyddsjaktsbeslutet att prövas trots att den misstänkta bävern är skjuten. Länsstyrelsen välkomnar överklagan och menar att det ger myndigheten tillfälle att utreda om rätt beslut fattas.
Jan Samuelsson/TT