Blod, klass, sex – så skildras midsommar på film

Blod, klass, sex – så skildras midsommar på film
Film TT
Alkohol, sol och släppta hämningar. Midsommar på film har varit en tacksam högtid för att skildra allt från förbjudna romanser till hednisk skräck och klasskrig. Här är fem starka midsommarskildringar.
“Midsommar” (2019)
Regi: Ari Aster
Unga Dani reser med sin pojkvän och hans kompisar till ett slutet samhälle i Sverige, som kastar ned gamlingar från ättestupan och säkrar blodslinjen med incest. När Dani blir krönt till sektens “majdrottning” betyder det allt annat än ljuva kärleksdrömmar med blommor under kudden.
Strömmas av: Viaplay/SF Anytime/Google play
“Fröken Julie” (1951)
Regi: Alf Sjöberg
Alf Sjöbergs version av Strindbergs tidlösa drama “Fröken Julie” utspelar sig på ett gods en midsommarafton under sent 1800-tal. Överklassflickan Julie har precis brutit sin förlovning och blir attraherad av sin bittre pappas betjänt. Dramat om omöjlig kärlek över klassgränserna gav regissören Sjöberg hans andra Grand prix-vinst (föregångaren till Guldpalmen) i Cannes.
Strömmas av: SF Anytime/Triart.se
“Den blomstertid nu kommer” (2018)
Regi: Victor Danell
Sill och nubbe får vänta i denna gräsrotsfinansierade svenska katastroffilm, då Sverige invaderas av en anonym fiende. Semesterkänslan saboteras när Slussens t-bana sprängs i luften och telefonnäten slås ut. Mörkt fotad trots att den utspelar sig kring årets ljusaste period, men som alla vet regnar det oftast på midsommar.
Strömmas av: SF Anytime/Viaplay/Netflix
“Älskande par” (1964)
Regi: Mai Zetterling
Den svenska överklassens depraverade midsommarfirande utgör ett rejält parti i Mai Zetterlings personliga och kontroversiella bearbetning av Agnes von Krusenstjernas roman. Filmen tar avstamp i tre kvinnor som hamnat på BB efter första världskrigets utbrott 1914 och minns sexuella utsvävningar från sina väldigt olika liv.
Strömmas av: Triart.se/Drakenfilm.se/SF Anytime
“Sommarnattens leende” (1955)
Regi: Ingmar Bergman
Den svenska dämonregissörens sexkomedi om otrogna par under förra sekelskiftet har blivit djupt förknippad med midsommarafton. Inte minst sedan Woody Allen lånade flera av filmens ingredienser till sin “En midsommarnatts sexkomedi”.
Enligt Bergman själv spelade han in den under de svartaste perioderna i sitt liv men i intervjuboken “Bergman om Bergman” resonerade regissören “Jag behövde pengar så jag tänkte att det är nog klokast att göra en komedi”.
Strömmas av: C More/SF Anytime
Kristoffer Viita/TT