Börsen slickar såren efter räntesmäll

Börsen slickar såren efter räntesmäll
Börs TT
Börsen återhämtar sig efter det kraftiga fallet i gårdagens räntefrossa.
Det breda OMXS-indexet har vid klockan 14.30 gått upp med 0,6 procent.
Återhämtningen på Stockholmsbörsen kommer efter ett kursfall på 3,2 procent på måndagen och ligger i linje med ledande Europabörser och riktningen i terminshandeln inför dagens handel på Wall Street.
Bland de mest omsatta aktierna lyfter molntjänstbolaget Sinch med nästan nio procent, medan kasinoutvecklaren Evolution lyfter med 4,3 procent.
Bland verkstadsaktierna lyfter Alfa Laval med drygt tre procent.
Telekomtillverkaren Nokias aktie lyfte först med nästan tre procent efter en höjd vinstprognos för 2021, men föll sedan tillbaka. Konkurrenten Ericsson hänger på uppåt med 2,4 procent.
Vändningen uppåt på Stockholmsbörsen följer på det att Nasdaq efter en djup svacka vände upp på plus i den avslutande handeln på Wall Street i måndags. Ledande Asienbörser gick dock överlag nedåt på tisdagen, däribland Tokyobörsen, som öppnade efter helgstängt i måndags.
Omikronvariantens snabba spridning och oro för stigande inflation, som befaras leda till snabba penningpolitiska åtstramningar, ligger bakom den turbulenta inledningen på börsåret.
Räntemarknaden har stabiliserats, med en svensk tioårsränta på 0,40 procent. Dollarn faller tillbaka något tillsammans med USA:s tioårsränta, som backar till 1,77 procent efter att ha testat nivåer kring 1,80 procent på måndagen.
Oljepriset (brent) stiger runt en procent till 81:75 dollar per fat.