Busch: S har inget samlat regeringsunderlag

Busch: S har inget samlat regeringsunderlag
Politik TT
KD-ledaren Ebba Busch ser Socialdemokraterna som ett parti utan samlat regeringsunderlag.
– Det rödgröna alternativet imploderade i förra veckan.
Samtidigt utesluter hon SD i sitt eget regeringsalternativ.
Kristdemokraterna landar på 4,6 procent i SCB:s stora novembermätning. Partiledaren Ebba Busch höll ett jultal under torsdagen där hon försökte ragga fler röster.
– Vi behöver dig nästa år.
KD var uppe på runt 11 procent för två år sedan men tappade sedan stadigt. Förklaringen har enligt Busch bland annat varit ett otydligt ställningstagande i migrationsfrågan.
– Jag är inte nöjd med det här men vi har ett väldigt bra utgångsläge inför valåret då vi räknar med att spurta rejält, säger hon om SCB-siffran.
Det handlar om att skapa trygghet hos väljarna om att partiet står för en hållbar, stram migration, enligt Busch.
– Det har vi nu också gjort. Det tror jag kommer tjäna oss väl framåt inför valet. Sedan har vi sett att när vi får mycket direktkontakt med väljarna, då har vi ökat i förtroende.
Vill utmana S
KD vill utmana Socialdemokraterna i frågor om äldreomsorg och sjukvård. Just Socialdemokraterna var partiet i fokus under KD-ledarens jultal.
– Trots att de rödgröna de senaste veckorna gjort sitt bästa för göra om regeringsbildningen till en spring-i-dörrarna-fars, fastnar skrattet i halsen på grund av den svåra situation som Sverige befinner sig i.
Främst lägger hon skulden på Centerpartiet.
– Det är flera partier som valt att sätta sig i den här sandlådan och dragit sträck om vem som får prata med vem. Men det är primärt Centerpartiet som dragit upp de här linjerna på ett sätt som låser mycket av svensk politik.
Ebba Busch tog i talet också upp regeringsalternativet som högersidan erbjuder efter valet. Kärnan utgörs av Moderaterna och Kristdemokraterna, hon nämnde inget om Sverigedemokraterna i det sammanhanget.
SD vill gärna sitta i regering men det utesluter Ebba Busch. Hon vill inte heller ha politiska tjänstemän från SD i Rosenbad men lämnar samtidigt en springa öppen.
– Jag har inte sett det behovet. Men jag tycker det har varit respektfullt av SD att inte uttrycka sig ultimativt och jag kommer inte uttrycka mig ultimativt tillbaka.
“L måste skapa trygghet”
KD-ledaren vill egentligen inte kommentera Liberalernas fortsatt låga stöd på 2,5 procent.
– Men så mycket kan jag drista mig till att säga: De har nu fattat ett beslut att stötta en borgerlig statsminister framöver. De behöver skapa trygghet kring det beskedet. Det fanns många frågetecken i medierapporteringen inför deras kongress, nu är de färdiga med den och det är viktigt att de håller i den här linjen om de ska kunna se en vändning i opinionen.
I talet tog hon också upp brottsligheten och pekade på Danmark som ett politiskt föregångsland. Även vårdköerna fick plats i talet. Busch förde fram att det inte bara kan handla om att ge mer pengar till regionerna för att förbättra vården. Det är “som att hälla vatten i en läckande hink.”
Hon framhöll i stället en av KD:s hjärtefrågor om att avskaffa regionerna som en lösning, samt upprättandet av en nationell vårdförmedling.
Inför jultalet presenterade KD också en nyhet om att man vill införa ett nytt brott: grov trafikbrottslighet.
Brottet ska träffa de som begår upprepade trafikbrott, visar särskilt hänsynslöst beteende i trafiken och där gärningarna varit ägnade att utgöra en allvarlig fara för trafiksäkerheten, som partiet beskriver det. Maxstraffet bör vara fem års fängelse. KD vill också höja straffen för rattfylleri och olovlig körning.
Niklas Svahn/TT