De tilldelas årets Bennypris

De tilldelas årets Bennypris
Teater TT
Mottagarna av Bennypriset 2022 är dramatikern Dimen Abdulla och Andreas Boonstra, konstnärlig ledare vid teater Moment i Gubbängen.
Priset delas ut av Kulturhuset Stadsteatern och operasångerskan Anne Sofie von Otter till Kulturhuset-chefen Benny Fredrikssons minne och pristagarna får dela 100 000 kronor och utses för deras starka passion för konsten och för att nå ut brett.
”Jag och prisnämnden gläder oss mycket över årets pristagare Dimen Abdulla och Andreas Boonstra. Båda brinner verkligen för teater och genom att skriva, regissera, chefa, spela, producera och dramaturgiera ger de friskt syre till våra scener. Teaterarbetare som Dimen och Andreas är guld värda för teatern och det blir en sann glädje att dela Bennypriset till dem i år 2022”, säger Anne Sofie von Otter i pressmeddelandet.
Benny Fredriksson var vd för Kulturhuset Stadsteatern mellan 2013 och 2017 och dog i mars 2018. Han var även skådespelare och regissör t med Anne Sofie von Otter.
Priset kommer delas ut vid en ceremoni på Djurgården på lördag.

Fakta: Juryns prismotiveringar
TT
Dimen Abdulla
”Denna dramatiker med stort D skriver alltid med ett finger på samtidens puls, men samtidigt för alla åldrar. Från norr till söder, på scen eller i radion, om ikonen Leila K eller sammanflätat systerskap – svensk dramatik känns sällan så öppen, sprakande och här och nu som när den föds under hennes penna.”
Andreas Boonstra
”Efter 20 år – plus ett och ett halvt, pandemin inräknad – står den fria institution han var med och grundade stadigare än någonsin. Men utan att fastna. Man experimenterar, skakar om, i lekfull opposition och med lokalsamhället i ryggen. Från happenings till plakathumor – det är aldrig gubbigt i hans Gubbängen.”