Finlands riksdag röstar om Nato

Finlands riksdag röstar om Nato
Finland TT
Finlands riksdag väntas under dagen rösta om regeringens förslag om att gå med i Nato.
Utrikesutskottet anser att Finland bör ansöka om medlemskap, utan förbehåll.
Finland bör ansöka om medlemskap i Nato med fullständiga rättigheter och skyldigheter, enligt riksdagens utrikesutskott som lämnade sitt betänkande på tisdag förmiddag.
Enligt ett pressmeddelande från riksdagen konstaterar utskottet att “den styrkepolitik som Ryssland redan en längre tid utövat samt Rysslands mål att dela in Europa i intressesfärer fick en ny dimension då landet invaderade Ukraina. Att låta bli att reagera skulle leda till en snävare rörelsefrihet för Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.”
Ett medlemskap i Nato anses som det bästa alternativet för att öka landets säkerhet och samtidigt ge en avskräckande effekt. Utskottet ser ingen orsak för Finland att ställa upp några förbehåll, villkor, för medlemskap.
Betänkandet ska behandlas i riksdagens plenum klockan 11, svensk tid. Om någon lägger ett motförslag, vilket förväntas, kommer en omröstning att hållas.
När riksdagen har gett sin ståndpunkt går ärendet vidare till regeringen som gör det formella förslaget som i ett sista steg sedan ska godkännas av presidenten.
Eftersom president Sauli Niinistö är på statsbesök i Sverige väntas godkännandet göras på distans, skriver Svenska Yle. Efter presidentens godkännande är det grönt ljus för Finland att lämna in sin ansökan till Natohögkvarteret i Bryssel. Både den svenska och finländska regeringen vill att ländernas ansökningar ska lämnas in samtidigt. På tisdagsförmiddagen skrev utrikesminister Ann Linde under den svenska ansökan.
Anna Hansson/TT