Flera gripna för “uppviglande” barnböcker

Flera gripna för “uppviglande” barnböcker
Litteratur TT
Fem personer som skapat barnböcker i Hongkong har gripits. De gripna misstänks ha planerat publicering av “uppviglande material”, rapporterar nyhetsbyrån
Reuters
.
Enligt t rör det sig om böcker riktade till barn, vars innehåll enligt polisen kan “uppmuntra till hat mot den kinesiska regeringen”.
De gripna – samtliga medlemmar i fackförbundet för samtalsterapeuter – hade skapat böcker för barn som påstås referera till händelser i Hongkong efter att de pro-demokratiska demonstrationerna exploderade i staden 2019. I böckerna porträtteras demokratisupportrar som får boende i en by omringad av vargar, skriver AFP.
Enligt polisen är de gripna mellan 25 och 28 år gamla. De greps av en ny säkerhetspolisstyrka som riktar in sig mot dissidenter.
“Allmänheten måste vara medvetna om fakta och får inte tolerera eller glorifiera våld. Särskilt inte låta nästa generation hetsas till falsk information”, uppger polisen i ett uttalande.
Motiveringen bakom är en kolonial lag som förbjuder uppvigling, något som innan de regeringskritiska demonstrationerna startade i den före detta brittiska kolonin inte tillämpats sedan Hongkongs överlämning till Kina 1997.
Maxstraffet är enligt lagen två års fängelse.