FN: Alla bör ta emot afghanska flyktingar

FN: Alla bör ta emot afghanska flyktingar
Afghanistan TT
Alla länder i världen bör vara beredda på att ta emot flyktingar från Afghanistan, säger FN:s generalsekreterare António Guterres på ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd.
– Vi kan inte, och får inte, överge det afghanska folket, säger Guterres enligt Reuters.
Han uppmanar talibanerna att vara återhållsamma med våld och skydda människors liv. FN:s säkerhetsråd bör använda alla medel för att förhindra ett globalt terrorhot uppstår efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan, samt att säkerställa att mänskliga rättigheter följs, manar Guterres.
– Vi nås av skrämmande rapporter om allvarliga inskränkningar i mänskliga rättigheter från hela landet. Jag är speciellt oroad av det ökande antalet förbrytelser mot afghanska kvinnors och flickors rättigheter, säger han.
Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai uppmanar världssamfundet att inte erkänna talibanstyret och kräva att en övergångsregering tillsätts.
Kaos på flygplatsen
Minst fem människor har mist livet när hundratals desperata försökt tränga sig ombord på evakueringsplan på Kabuls internationella flygplats på måndagen.
Det är oklart om de omkomna trampades ner eller träffades av skott, enligt ter till nyhetsbyrån Reuters. På delar av den internationella flygplatsen, varifrån västerländsk ambassadpersonal flygs ut, råder kaos.
– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, sade ett vittne till nyhetsbyrån AFP på måndagsmorgonen.
På filmer i sociala medier syns bland annat hur hundratals män springer längsmed när ett av USA:s militärplan lyfter. En del av dem klamrar sig fast när planet lämnar marken. Filmernas ursprung är i många fall oklart, men de sprids av etablerade västerländska korrespondenter.
USA kontrollerar flygplatsen, från vilken vanligt civilflyg är stoppat. Amerikanska styrkor har tillfälligt även tvingats stoppa militärplanen på grund av kaoset på startbanan.
USA:s försvarshögkvarter Pentagon ska ha godkänt tillfälliga förstärkningar. 1 000 soldater kommer inom kort att anlända till Afghanistan för att hjälpa till med evakueringarna.
“Kriget är över”
Den dramatiska utvecklingen sker sedan talibanerna på rekordtid lagt provinshuvudstad efter provinshuvudstad under sig. På söndagen klev de in i presidentpalatset i Kabul och presidenten Ashraf Ghani flydde landet. På måndagen fanns obekräftade ter om att han tagit sig till Oman.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid twittrar att övertagandet skett för att “garantera säkerheten” i Islamiska emiratet Afghanistan. Därmed återupptas den landsbeteckning som talibanerna använde innan de störtades 2001.
– Kriget är över i Afghanistan, sade en annan talesperson för extremiströrelsen, Mohammad Naeem, i en intervju med nyhetskanalen Al Jazeera.
– Vi har uppnått det vi vill, vårt lands frihet och vårt folks oberoende.
Skolor öppna för flickor?
På måndagen rapporterades gatorna ligga tomma och lugn råda i Kabul. Talibanerna hävdar att inga strider pågår någonstans i landet. Samtidigt samlade talibanerna in vapen från civilbefolkningen, med motivet att talibanerna nu tar över skyddet av civila.
Men invånare i huvudstaden, som den afghanska nyhetssajten Tolo News talade med under söndagen, är oroliga. De understryker att de vill ha ett omedelbart slut på konflikten och att inga fler liv får offras.
– Vi vill ha lugn i vårt land. Vi vill ha slut på blodbadet, säger Kabulbon Mirwais.
Flera är kritiska mot det tidigare centralstyrets brist på strategi i förhandlingarna med talibanerna. Men de vill inte ha en återgång till talibanernas hårdföra regim, som störtades för 20 år sedan.
– Mänskliga rättigheter måste skyddas. Kvinnor måste kunna lämna hemmen. Skolor ska fortsätta att vara öppna för flickor, säger huvudstadsinnevånaren Layiq.
Kina och Ryssland kvar
EU:s utrikesministrar ska hålla ett videomöte om situationen på tisdagen, och redan på måndagen höll alltså FN:s säkerhetsråd ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.
Redan nu kan dock en diplomatisk spricka skönjas. De permanenta rådsmedlemmarna Kina och Ryssland har inte evakuerat sina ambassader, rapporter bland andra South China Morning Post. Den ryske ambassadören ska möta talibanföreträdare inom kort, men huruvida talibanstyret kommer att erkännas beror på hur det nya styret agerar, enligt Moskva.
I ett gemensamt uttalande skriver över 60 länder – däribland Sverige – att de som vill lämna Afghanistan måste få göra det och att gränserna måste hållas öppna.
“De som har makten i Afghanistan bär ansvar, och ansvarsskyldighet, för att skydda liv och egendomar och för ett omedelbart återställande av lag och ordning” står det i uttalandet.
Martin Yngve/TT, Henrik Samuelsson/TT, Tina Magnergård Bjers/TT, Katri Artta Svarfvar/TT
Tidslinje: Talibanernas offensiv
(TT)
Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet. Här är en kort sammanfattning av händelserna:
14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med den 1 maj, med målet att helt ha lämnat den 11 september.
Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.
2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckel i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.
9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.
14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.
21 juli: Enligt ter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.
22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.
26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats i striderna under maj och juni, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.
3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.
6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.
8 augusti: Sar-e-Pul, Kunduz och Taloqan, alla nordliga provinshuvudstäder, faller under talibanernas kontroll.
13 augusti: Provinshuvudstäderna Qala-e-Naw, Herat och Lashkar Gah hamnar under talibanernas kontroll. Även landets näst största stad, Kandahar, intas av extremisterna.
14 augusti: Mazar-e-Sharif, provinshuvudstad i Balkh i norr och landets fjärde största stad, faller i talibanhänder. Det gör också Pul-e-Alam, huvudstad i Logarprovinsen.
15 augusti: Staden Jalalabad intas av talibanerna. Huvudstaden Kabul faller.
Källor: AFP och Reuters

Bakgrund: Afghanistan
(TT)
Afghanistan uppskattas ha knappt 40 miljoner invånare, även om terna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.
Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.
Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som tog kontroll över landet 1996.
Efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan. Detta eftersom terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som pekades ut för dåden, ansågs ha en fristad hos talibanrörelsen. Det ledde till att talibanstyret föll.
Natostyrkan Isaf hade som mest omkring 130 000 soldater i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige. Isafs stridande uppdrag avslutades officiellt den 31 december 2014, trots att läget då var fortsatt våldsamt och osäkert. Försöken att bygga upp landet därefter har i stort misslyckats.
Främst USA har haft soldater kvar i Afghanistan, huvudsakligen för utbildningssyfte. Men i april meddelade president Joe Biden att alla kvarvarande soldater ska ha lämnat landet den 11 september, 20 år efter terrorattackerna. I takt med att USA och dess allierade drog sig tillbaka tog talibanerna kontroll över landet. Den 15 augusti gick de in i presidentpalatset i Kabul.
Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI med flera