Fraktplan har störtat i Grekland – “Explosioner”

Fraktplan har störtat i Grekland – “Explosioner”
Grekland TT-AP-AFP
Ett ukrainskt transportplan på väg från Serbien till Jordanien störtade sent på lördagskvällen i norra Grekland. Ögonvittnen berättar att flygplanet brann innan det kraschade och att explosioner hördes länge efter kraschen.
Olyckan skedde några mil väster om staden Kavala i regionen Makedonien. Piloten hade begärt att få nödlanda på Kavalas flygplats, men klarade sig inte ända fram, enligt landets luftfartsmyndighet.
Flygplanet kraschade ett par kilometer från närmsta bostadshus. Vittnet Giorgos Archontopoulos säger att han direkt förstod att något var fel när han hörde planet.
– Vid 22.45 hörde jag plötsligt motorljudet från ett flygplan. Jag gick ut och såg att motorn brann, berättar han för den statliga tv-kanalen ERT.
Det finns ännu ingen officiell information om hur många människor som fanns ombord, men ERT rapporterar att åtta personer ska ha funnits på planet.
Antonov-plan
Räddningstjänsten skickades till platsen, men kunde inte påbörja släckningsarbetet på grund av explosioner, enligt lokala myndigheter.
– Vi hörde explosioner till för bara några minuter sedan, sade Filippos Anastasiadis, borgmästare i den närbelägna staden Paggaio, till nyhetsbyrån AP två timmar efter kraschen.
Planet var ett Sovjetbyggt Antonov An-12 och flögs av det Ukrainabaserade fraktbolaget Meridian, enligt myndigheterna, och explosionerna satte fart på spekulationer om att sprängmedel funnits ombord.
– För er säkerhet måste ni gå härifrån, varnades reportrar av en brandman vid nedslagsplatsen.
Stort område avspärrat
Boende i området har uppmanats att hålla fönstren stängda och bära munskydd utomhus.
Grekiska medier rapporterar att tolv ton farligt gods, mestadels explosiva varor, fanns i flygplanet, men det har inte kommit någon officiell information om lasten.
Under natten var en radie på 400 meter från nedslagsplatsen avspärrad, men den kommer att utökas i gryningen, enligt räddningstjänsten. Under morgonen väntas bombexperter samt representanter från Greklands atomenergikommission till olycksplatsen, rapporterar ERT.