Franska vänstern får toppost i finansutskott

Franska vänstern får toppost i finansutskott
Frankrike TT-AFP
Vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike (LFI) får ordförandeskapet i nationalförsamlingens inflytelserika finansutskott, uppger källor i parlamentet för AFP. Deras företrädare Eric Coquerel valdes av utskottsledamöterna och besegrade det högerinriktade Nationell samlings kandidat, som också kampanjat för posten.
Av tradition går ordförandeskapet i finansutskottet, som har insyn i statsbudgeten och inflytande över lagförslag, till det största oppositionspartiet. Marine Le Pens parti Nationell samling blev det ledande oppositionspartiet i parlamentsvalet tidigare i juni. Men LFI ingår i en vänsterallians i nationalförsamlingen och kunde därmed vinna posten med klar majoritet.
För president Emmanuel Macron och hans mittenkoalition innebär valresultatet att man blir tvungen att förhandla med oppositionella parlamentsledamöter för att få igenom lagförslag. Det gäller bland annat Macrons löfte om att höja pensionsåldern från 62 till 65 år, något som både vänstern och Le Pens parti motsätter sig.