Friade Rittenhouse i stor tv-intervju

Friade Rittenhouse i stor tv-intervju
USA TT
Kyle Rittenhouse agerade i självförsvar när han sköt ihjäl två personer och skadade en tredje, enligt juryn. Efter frikännandet har han blivit en politisk faktor, har erbjudits praktikplats i kongressen och han inleder veckan med en stor tv-intervju.
– Juryn kom fram till den korrekta domen. Självförsvar är inte olagligt.
Orden kommer från Kyle Rittenhouse själv. Fox News har följt 18-åringen under den uppmärksammade rättegången, för en kommande dokumentär.
På måndagen intervjuas han dessutom i den konservativa tv-kanalen, för första gången efter frikännandet.
– Det har varit en tuff resa men vi tog oss igenom den, säger Rittenhouse i trailern till den kommande dokumentärfilmen.
Fallet som fått enormt stor uppmärksamhet i medierna är sprängstoff i det politiskt polariserade USA.
“Du kan bryta mot lagen, bära på vapen byggda för militärer, skjuta och döda människor och komma undan med det. Det är budskapet vi just har skickat till beväpnade vigilanter över hela landet”, twittrade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom efter frikännandet.
Vill anställa Rittenhouse
Dödsskjutningarna i augusti förra året blev kulmen på de kravaller som hade brutit ut två dagar tidigare i Kenosha i delstaten Wisconsin som en reaktion på att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.
Rittenhouse, då 17 år gammal, lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmakare. Där slöt han, beväpnad med ett vapen av typen AR-15, upp med andra beväpnade personer.
På kvällen uppstod tumult som slutade med att tonåringen sköt ihjäl två män och skadade en tredje. Rittenhouse och hans advokater hävdade att han agerat i självförsvar under en konfrontation där han fruktade för sitt liv. Juryn höll med.
På högerkanten hyllas Rittenhouse för att försvara amerikaners rätt att bära vapen för att skydda sig själva. De republikanska kongressledamöterna Paul Gosar från Arizona och Matt Gaetz från Florida har sagt att de skulle vilja anställa Rittenhouse som praktikant i kongressen.
Kritiserar Biden
Flera republikaner har kritiserat president Joe Biden för en tweet under hans valkampanj förra året. I en video som klandrar den då sittande presidenten Donald Trump för att inte ta avstånd från vit makt-rörelsen, visas en stillbild av Rittenhouse i sällskap med bilder från den dödliga högerextrema manifestationen i Charlottesville i Virginia 2017.
“Han smutskastade en tonåring för att ta politiska poäng och spred lögner om det här fallet”, skrev Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel på Twitter om Biden efter att Rittenhouse friats av domstolen.
“Biden måste be om ursäkt och handla nu innan vänstern använder sina lögner för att underblåsa våld”, fortsatte hon.
“Ingen plats”
Många hade befarat våldsamma upplopp alldeles oavsett vad juryn skulle läsa upp för dom. Efter frikännandet skrev president Joe Biden i ett uttalande från Vita huset att han – som många amerikaner – var arg och bekymrad, men konstaterade också att juryn har talat. Han uppmanade också till lugn:
“Jag uppmanar alla att uttrycka sina åsikter fredligt, i enlighet med lagen. Våld och förstörelse av egendom har ingen plats i vår demokrati.”
I Portland skingrade polis en demonstration med 200 personer som urartade med krossades fönsterrutor på fredagen. I övrigt har oroligheterna i stort sett uteblivit. Fredliga demonstrationer har hållits i flera städer, däribland i New York, Los Angeles och Chicago.
Jonas Grönvik/TT