Friade Rittenhouse: Jag stöttar BLM-rörelsen

Friade Rittenhouse: Jag stöttar BLM-rörelsen
USA TT-AP
Kyle Rittenhouse är inte “en rasistisk person” och han stöttar Black lives matter-rörelsen (BLM), säger han in en intervju.
Rittenhouse friades nyligen från mordanklagelser, efter att ha skjutit två män till döds under ett upplopp i USA-delstaten Wisconsin.
Enligt 18-årige Kyle Rittenhouse har hans agerande och rättsfallet inget med hudfärg att göra.
– Det hade med rätten till självförsvar att göra, säger han i en intervju med den konservative Fox News-profilen Tucker Carlson.
Programmet sänds under måndagskvällen lokal tid.
Rittenhouse var 17 år när han i augusti i fjol reste från sin hemort i Illinois till Kenosha i Wisconsin. Där hade protester brutit ut efter att polis skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.
Rittenhouse anslöt sig till andra som uppgav sig vilja skydda människors privata egendom i samband med upploppen.
Åklagarna har hävdat att han ute efter att ställa till med problem. Själv har han uppgett att han sköt i självförsvar efter att ha attackerats – och att han fruktade för sitt liv.
Bilder på Rittenhouse visar honom med medlemmar i den amerikanska högerextrema gruppen The Proud Boys före rättegången, men hans advokater hävdar att han inte är vit makt-anhängare.
– Jag är inte en rasistisk person. Jag stöttar BLM-rörelsen. Jag stöttar fredliga protester, säger han i ett utdrag ur intervjun som Fox News offentliggjort inför sändningen.
Domen som kom i fredags frikänner Rittenhouse från anklagelser om mord, mordförsök och att ha satt andra i fara.