Fyra får sin dom efter attacken mot polisen

Fyra får sin dom efter attacken mot polisen
Brott TT
Männen ska ha kastat stenar mot polisen, några av dem ska dessutom ha filmat eller drivit på andra.
Nu kommer Örebro tingsrätt med sin dom mot fyra män som åtalats för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen.
Under påskhelgen utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.
De fyra åtalade i Örebro ska enligt åklagarens stämningsansökan tillsammans och i samförstånd med andra, okända, gärningsmän bland annat ha angripit polisen med våld och hot om våld och skadat såväl polisfordon som polishundar.
“Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet”, uppgav chefsåklagare Per-Erik Rinsell tidigare i ett pressmeddelande.
Männen kunde identifieras på filmer från platsen. Själva nekar de till brott.
Åklagaren sade under sin plädering i tingsrätten att han anser att straffen bör hamna någonstans mellan åtta och tio års fängelse, enligt Sveriges Radio P4 Örebro. Han vill även att tre av männen ska utvisas från Sverige.
Domen meddelas klockan 11.