Högertvivel på att vänstern menar allvar

Högertvivel på att vänstern menar allvar
Politik TT
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på V:s ultimatum till regeringen. Men om tillfället ändå kommer, tvekar de inte att fälla regeringen.
– Om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar, säger KD-ledaren Ebba Busch.
Moderaterna låter gruppledaren Tobias Billström ge en skriftlig kommentar.
“Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det.” skriver Billström vars partiledare Ulf Kristersson hela tiden talat om V:s hot som ett tomt sådant.
Ebba Busch anser inte att V ännu har visat att man verkligen menar allvar med sitt hot att väcka misstroende mot regeringen.
– Vår grundhållning är klar, vi är inte för den här regeringen och vi kommer självklart inte bidra till att rädda kvar den. Men jag menar att Vänsterpartiet bluffar, säger Busch.
“Vänsterpartiet bluffar”
Hon uppger att hon fick ett sms en halvtimme före Vänsterpartiets pressträff där Dadgostar meddelade partiets ultimatum till regeringen.
– Vill V visa att de menar allvar, då borde Nooshi Dadgostar också lyfta luren till Åkesson, därför att det är med SD hon delar sakpolitisk ståndpunkt och alla partier behövs om Löfven ska falla, säger Ebba Busch.
Hon syftar på att M och KD anser att utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion är bra, tvärtemot vad V och SD anser. Det är fel fråga att fälla regeringen på, menar M och KD.
V har gett regeringen 48 timmar att komma med besked om att man antingen drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion alternativt är beredd att sätta sig i nya förhandlingar där Hyresgästföreningen får vara med. Annars går man vidare i processen att väcka misstroende.
Tomma hot
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att det inte är ovanligt att V höra skramla högljutt för att få uppmärksamhet.
“Det brukar dock stanna där, vid tomma hot och ihåligt skrammel”, skriver Åkesson i en kommentar till TT.
Han, precis som Busch, säger dock att man inte tvekar om möjligheten ges att fälla regeringen.
“Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende”, skriver Åkesson.
Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anser att det är Centerledaren Annie Lööf som sitter inne med lösningen och borde backa om hyrorna.
“Är det värt att försätta Sverige i regeringskris ett år innan valet för att tvinga fram högre hyror? Jag tvivlar på att Centerpartiets väljare vill detta.” framför Botström.