Inför Biden-Putin-mötet: “Jag är inte stolt”

Inför Biden-Putin-mötet: “Jag är inte stolt”
Schweiz Genève, TT:s utsända
Världsfred må stå på agendan – men Genèvebor i området runt Villa de la Grange, där presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin ska mötas, är inte nöjda.
– Jag har inte kommit åt hundrastgården på en vecka, säger Yolzan Gordo som bor i närheten.
– Det är som om ett teaterfölje drog in. Vi vet att det är ett spel för gallerierna, de där två är politiker med egna agendor och bryr sig inte om världen, säger hon och lyfter upp sin franska bulldogg Rhubarb så att han inte ska bränna tassarna på den varma asfalten.
De två promenerar nu utefter den stojiga strandpromenaden Quai Gustave-Ador, ett stenkast från parken som huserar 1700-talspalatset där den amerikanske respektive ryske presidenten ska träffas. Vanligtvis brukar Gordo ta sin hund till rastgården inne i Parc de la Grange, men området har varit avstängt sedan förra tisdagen på grund av toppmötet.
– Varför tar vi ens emot Putin? Han är korrupt och har dödat journalister och sina egna. Jag är inte stolt, morrar hundägaren.
Rädda för prickskyttar
På färjan över Genèvesjön mot Parc de la Grange vakar matematikläraren Aurelie Laleu över en grupp 15-åringar som varit på studiebesök på botaniska trädgården. Gruppen är bekymrad eftersom deras skola ligger nära parken och det är oklart om det går att ta sig dit på toppmötesdagen.
– Bussar är inställda, vägar är avstängda och eleverna är rädda för prickskyttar. Jag är inte glad över det här, säger Laleu.
Ytterligare en sak som irriterar henne är att parkområdet där ledarna träffas har rustats upp på rekordtid.
– Det måste ha kostat staden en massa pengar. Det är skamligt att det krävs ett toppmöte för att göra i ordning parken. Jag hoppas verkligen att det här är bra för Genèves image – och att mötet bidrar till världsfred, säger Laleu och får medhåll av sina elever.
“Mycket irriterande”
Hon är inte ensam. De flesta som TT möter omkring den avspärrade och taggtrådsbefästa parken är kritiska. Och få har någon åsikt om huruvida cyberattacker, kärnvapennedrustning, konflikten i Ukraina eller mänskliga rättigheter borde ligga högst på mötesagendan.
– Vi blir glada när de åker härifrån. Besöket är mycket irriterande, säger två kvinnor med småhundar som inte vill uppge sina namn.
– Kunde de inte ha haft mötet ute på landsbygden?
Det podium som är uppbyggt för tv-kameror vid parkens portar verkar störa cyklister och gående vid den hårt trafikerade strandpromenaden. Det avspärrade området för militärfordon och de avstängda busshållplatserna likaså.
“Oh, mon dieu” (ungefär “herregud”) hörs från flera som försöker kryssa sig fram.
Vill vara storspelare
De trumpna invånarna till trots rapporteras de styrande i den schweiziska staden vara glada över att strålkastarljuset riktas hitåt. Genève har strävat efter att få stå värd för ett toppmöte av den här digniteten sedan man tog emot USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov 1985, rapporterar public service-kanalen SBU:s internationella redaktion.
Förvisso har fredsförhandlingar rörande konflikterna i Syrien, Jemen och Libyen hållits här – men de avgörande genombrotten, som kan understryka Schweiz roll som neutral fredsmäklare och diplomatisk storspelare, har uteblivit.
Oddsen är inte stora att det blir ett genombrott nu heller. Men efter en tid av spända utspel kring bland annat Ukrainakonflikten, behandlingen av den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj och de cyberattacker mot USA:s valrörelse som spårats till Ryssland anses mötet i sig vara en framgång.
I de internationellt präglade kvarteren runt stadens FN-högkvarter är också fler positiva till mötet. En grupp ungdomar som står och väntar på spårvagnen gör tumme upp som svar på TT:s fråga om vad de tycker om världsledarnas besök. Och Laurence Bézaguet, redaktör på lokaltidningen La Tribune de Genève som dyker upp på presscentret, säger att många i hennes närhet är stolta.
– Toppmötet kan boosta stadens diplomatiska ställning. De flesta jag känner tycker inte att det är så allvarligt med avspärrningar under en dag.
Alan Ania, som är föräldraledig med sin treårige son Nathan, är glad att de båda ledarna träffas i hans hemstad.
– Det kan leda till fredlig utveckling. Men jag hoppas de hinner prata om ekonomisk återhämtning efter pandemin också, det behövs, säger han.
Tina Magnergård Bjers/TT
Fakta: Villa de la Grange
(TT)
Villa de la Grange, där de USA:s respektive Rysslands presidenter Joe Biden och Vladimir Putin möts på onsdag, ligger i Parc de la Grange i Genève. Parken har anor från romartiden. På 1700-talet betraktades den som ett jordbruksområde och ägdes av familjen Lullin.
Det var familjen Lullin som lät bygga Villa de la Grange mellan 1768 och 1773, efter arkitekten Jean-Louis Bovets ritningar. De anlade även en fransk trädgård omkring den. På den tiden låg villan i stadens utkant och användes främst som sommarboende och gästhus.
Så småningom tog familjen Favre över ägorna. De anlade bland annat dammar, en stenträdgård och ett orangeri. 1821 byggde de ett bibliotek som skulle husera Guillaume Favres samling av 15 000 böcker.
Ägorna med villan och biblioteket donerades till Genèves stad 1917. Parken är i dag öppen för allmänheten och klassifierad som ett historiskt monument.
Källa: Genèves stad

Fakta: Joe Biden och Vladimir Putin
(TT)
Joe Biden föddes 1942 i Pennsylvania.
Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Därefter var han Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017.
I höstas vann han presidentvalet mot Donald Trump och han flyttade in i Vita huset i januari.
Vladimir Putin föddes 1952 i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg).
Han har en juristexamen och rekryterades tidigt av säkerhetstjänsten KGB.
1999 blev han chef för säkerhetstjänsten FSB. Samma år meddelade president Boris Jeltsin att han ville se Putin som sin efterträdare.
Vann sitt första presidentval 2000 och var president i åtta år. 2008 blev han premiärminister för att 2014 väljas till president igen.