Israel anklagar Iran för attack mot tankfartyg

Israel anklagar Iran för attack mot tankfartyg
Oman TT-AFP-Reuters
Två besättningsmedlemmar dödades när en oljetanker från ett israeliskägt rederi attackerades utanför Oman. Israel anklagar Iran för att ha genomfört attacken.
Angreppet ägde rum i Arabiska havet i torsdags. Fartyget Mercer Street är japanskägt men drivs av det israeliskägda rederiet Zodiac Maritime.
Fartyget var enligt bolaget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujairah i Förenade Arabemiraten. Det ska inte ha haft någon last ombord. De två dödade besättningsmedlemmarna var från Rumänien respektive Storbritannien.
Israels utrikesminister Yair Lapid säger i ett uttalande att han meddelat det brittiska utrikesdepartementet att det krävs ett kraftfullt svar på attacken.
“Iran är inte bara ett problem för Israel, utan en exportör av terrorism, förstörelse och instabilitet som skadar oss alla. Världen får inte tiga inför Irans terror som även skadar handelsfriheten”, säger Lapid i uttalandet.
Attack med drönare
Fartyget var på fredagen på väg till säker hamn under eskort av den amerikanska flottan, enligt Zodiac.
Israeliska tv-kanalen Channel 13 uppger med hänvisning till en regeringskälla att angreppet ska ha genomförts med hjälp av drönare.
Det brittiska försvarsdepartementet meddelade tidigare att ter om en attack mot ett handelsfartyg utanför Omans kust utreds. Samordningsorganet United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), som lyder under brittiska flottan, rapporterade att ett fartyg hade attackerats cirka 280 kilometer utanför Omans kust.
Femte attacken
Rederiet beskrev först attacken som ett piratdåd men uppgav senare att händelsen utreds. Det marina säkerhetsföretaget Dryad Global uppger att det snarare påminner om liknande incidenter med koppling till ärkefienderna Iran och Israel. Två fartyg som drivs av det israeliska bolaget Ray Shipping angreps tidigare i år.
“Attacken mot Mercer Street bedöms nu som den femte attacken mot ett fartyg med koppling till Israel”, skriver Dryad i ett mejl till AFP angående incidenten.
Att två sjömän dödats innebär en upptrappning av konflikten, enligt säkerhetsföretaget.