Karkiainen glad över statsministerns stöd

Karkiainen glad över statsministerns stöd
Politik TT
Statsministern har “fullt förtroende” för civilminister Ida Karkiainen (S) efter en uppmärksammad bild från tonåren som visar hur hon gör något som verkar vara en Hitlerhälsning.
Statsvetaren Ulf Bjereld tror att avslöjandet gör det svårare för Socialdemokraterna att kritisera Sverigedemokraterna.
Högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag publicerade i måndags kväll en bild som visar hur en tonårig Ida Karkiainen gör en så kallad Hitlerhälsning. Hon intervjuades också av Expressen och svarade på frågor om bilden.
Karkiainen understryker att hon inte har något bakgrund i den så kallade vit-makt-miljön. Och hon minns inte någon gest eller hälsning som den nu omtalade.
“Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har i så fall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga”, skrev hon i en första skriftlig kommentar.
Statsminister Magdalena Andersson (S) säger, i samband med en pressträff, att hon pratade med Karkiainen så fort hon fick kännedom om bilden.
– Den sortens gester är inte bara djupt historielösa men också ytterst olämpligt. Jag har talat med Ida Karkiainen om det här, men har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar och det har hon också själv varit mycket tydlig med, säger Andersson på en pressträff.
Jobba på
Ida Karkiainen säger till TT, efter samtalet med statsministern, att hon är glad över att ha hennes fulla förtroende. Nu är hon inställd på att göra det hon blev satt att göra som civilminister.
TT: Du känner att du det kan göra det utan att det här inverkar på din gärning?
– Svaret är ja.
Om samtalet med statsministern säger Karkiainen:
– Jag har tydliggjort att jag aldrig har tvivlat på mina värderingar, över alla människors lika värde och att jag aldrig har gett uttryck för något annat under mitt liv och att hon ska känna sig trygg med det.
– Jag sade också att jag hade kunnat vara tydligare i intervjun med Expressen om att alla former av rasistiska symboler är avskyvärda och bör markeras mot.
“Självklart samma måttstockar”
Statsministern säger att Ida Karkiainen har givit samma förklaring till henne som till medier, att hon var 15 år, inte minns bilden och att det inte återspeglade några värderingar hon har eller har haft.
På en fråga om hon hade godtagit förklaringen om det hade handlat om en SD-politiker i samma situation svarar statsministern:
– Självklart är det samma måttstockar, skillnaden är att väldigt många av de sverigedemokratiska företrädare stod för de här värderingarna och många står också för de här värderingarna. Jag kan bara konstatera att vi vet att det är ett parti med nazistiska rötter, och Jimmie Åkesson har sagt att Sverigedemokraterna är ett parti som aldrig kommer att överge sina rötter, säger Andersson.
Påverkar lite
Politiska skandaler påverkar sällan väljarnas partisympatier på sikt, enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld. Just den här händelsen kan dock påverka S när det gäller att kritisera andra.
– Det gör det svårare för partiet (Socialdemokraterna) den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter.
Malin Johanson/TT, Erik Paulsson Rönnbäck/TT