Klassiska musikfestivalerna i sommar

Klassiska musikfestivalerna i sommar
Musik TT
Music in the Garden, Lövstabruks kammarmusikfestival och Järna Festival Academy – nu är det högsäsong för festivaler med klassisk musik. Den sistnämnda är dessutom helt igenom klimatanpassad, och bjuder på högläsning ur en klimatbok till tonerna av Tjajkovskij.
I sommar kan man för första gången under 2000-talet höra John Cages pianosonater i sin helhet i Sverige. Cage skruvade in olika föremål i flygeln för att ändra dess klang och pianisten Peter Friis Johansson hyllar det legendariska verket.
– Det är en dröm att få spela. Cage var inspirerad av österländsk filosofi och redan från första ackordet känner man att man kommer till en helt annan plats. Det låter inte som något annat, men det påminner om gamelan, som är indonesiska slagverksinstrument, eller gong (ett asiatiskt slagverk).
Konserten framförs på Järna Festival Academy – en av de musikfestivaler som i sommar bjuder på klassisk musik både inomhus och utomhus. Bland ett tjugotal programpunkter hittar man Bachs cellosviter i James Turells slowart-installation “Skyspace” och Amanda Ginsburg som framträder med en stråkkvartett. Dessutom läser Björn Kjellman ur Andri Snaer Magnasons klimatbok “Om tiden och vattnet” till tonerna av Tjajkovskij.
Festival med miljöengagemang
Klimatengagemanget genomsyrar hela Järna Festival Academy – samtliga musiker har i år rest med tåg eller elbil, inte flyg. Musikers resor gör annars att festivaler lätt medför rejält ökade koldioxidutsläpp, menar Peter Friis Johansson, som har grundat festivalen tillsammans med cellisten Jakob Koranyi.
En rad olika saker görs för att minska festivalens klimatpåverkan, bland annat serveras bara vegetarisk mat och programbladen projiceras istället för att tryckas på papper.
– Men allt det blir kanske fem procent, resorna är 95 procent av utsläppen. Nu har vi minskat våra reseutsläpp med mer än 99 procent, och vi hoppas kunna inspirera andra att göra samma sak. För det påverkar inte kvalitén, det blir bara lite svårare för arrangörerna, säger Peter Friis Johansson.
Beethoven kommer också att framföras på ett annorlunda sätt under festivalen – till löpning. De medverkande ska försöka hinna springa fem kilometer till tonerna av Ödessymfonin, innan den har spelats klart – allt medan en person utklädd till Beethoven ska springa på exakt den tid som symfonin tar att spela.
Stjärnmusiker och svenskt arv
Även Music in the Garden hålls i det gröna, närmare bestämt i Botaniska trädgården i Uppsala. Den norska stjärnviolinisten Eldbjørg Hemsing, som har beskrivits som “en av de ledande unga violinisterna i världen” av BBC Music Magazine, öppnar festivalen med Lithuanian Chamber Orchestra under ledning av Christian Karlsen.
Andra medverkande är till exempel jazzpianisten Jan Lundgren som uppträder med kompositören och basisten Georg Riedel, i en hyllning till Jan Johansson. Anne Sofie von Otter väljer att framföra sånger av den amerikanska tonsättaren Caroline Shaw.
På Music in the Garden korsas också den klassiska musiken med andra uttryck. Bland annat framför den argentinska folksångerskan Victoria Birchner populärmusik med rötter i sitt hemlands musiktradition. Lövstabruks kammarmusikfestival, som i år firar tio festivaler, satsar i stället på svenska tonsättare och musiker. De försöker att gå utanför standardrepertoaren, med tonsättare som Ika Peyron, Johan Lindegren och Knut Håkansson.
Elin Swedenmark/TT
Fakta: Festivaler med klassisk musik i sommar
TT
Music in the Garden. 29 juni–1 juli, Botaniska trädgården, Uppsala.
Med bland andra Eldbjørg Hemsing, Victoria Birchner, spanska Gabriel Escudero och basisten Mattias Svensson och Jela String Quartet från Wien.
Järna Festival Academy 30 juni–6 juli. Järna.
Öppningskonserten bjuder på musik av bland andra Caroline Shaw och Zara Levina, född på Krimhalvön. Det blir också pianokonserter av Cedric Pescia och Peter Friis Johansson samt Bach på cello med cellisten Jakob Koranyi.
Lövstabruks kammarmusikfestival. 8–10 juli. Lövstabruk.
Årets beställningsverk som är komponerat av tonsättaren Daniel Fjellström uruppförs. Bland dem som uppträder syns annars mezzosopranen Johanna Rudström, nyckelharpisten Hedda Heiskanen och duon Symbio.
The Funäs festival, 18–20 augusti. Funäsfjällen.
Bland annat framförs Jon Henrik Fjällgrens konsert i Tännäs kyrka, Ravel med musikerna Per Nyström, Brusk Zanganeh och skådespelaren Johan Rabaeus, samt sommarnattskonsert med musik av exempelvis Grieg och Sibelius.
Stockholm kammarmusikfestival, 20–22 augusti. Stockholm.
På konserthuset Musikaliska,vid Nybrokajen. Festivalen satsar på unga musiker, i samarbete med Kungliga Musikhögskolan.