Krokodil kan ge människan bättre hörsel

Krokodil kan ge människan bättre hörsel
Forskning TT
Människor och krokodiler blir nästan lika gamla. Men till skillnad från oss behåller krokodilerna sin goda hörsel hela livet. Nu kan en svensk upptäckt hjälpa människor att höra bättre.
I Sverige finns cirka 1,5 miljoner människor med hörselnedsättning och mer än hälften av dem är under 65 år. En vanlig orsak till att hörseln blir sämre med åren är att de så kallade hårcellerna i örat skadas eller minskar hos människan.
Minskningen börjar redan i tonåren och sker väldigt långsamt. I 70-årsåldern är hälften av dem borta. Krokodiler kan däremot återbilda hårcellerna. Om människor hade samma förmåga skulle vi inte drabbas av hörselnedsättning.
Nu har öronforskare vid Akademiska sjukhuset tillsammans med forskare vid Uppsala universitet tittat närmare på krokodilens öra med elektronmikroskopi och molekylära tekniker.
“Vår förhoppning är att lära oss hur krokodilen återskapar sina hårceller och kunna använda det på människa i framtiden”, säger Helge Rask-Andersen, professor i experimentell otologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
En teori är att det i krokodilens öron utsöndras små cellpartiklar som i förlängningen ökar känsligheten för ljud och förbättrar hörseln.
“Vår hypotes är att nerver som utgår från hjärnan, så kallade efferenter, är det som sätter igång återväxten”, säger Helge Rask-Andersen i pressmeddelandet.
Studien är publicerad i Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Vivvi Alström/TT
Fakta: Hörselnedsättning
(TT)
Åldersrelaterad hörselnedsättning är den vanligaste orsaken till hörselnedsättning och drabbar mer än 1,2 miljarder människor i världen.
Ungefär 90 procent av alla fall kan kopplas till en skada på vissa av hörselsinnets komponenter i samband med hög ålder.
Vanliga symtom vid hörselnedsättning är ständig trötthet, huvudvärk, värk i nacke och axlar och ökad tinnitus.
Hörselskadades riksförbund rekommenderar att man testar sin hörsel varje år. Det kan man göra med ett gör-det-själv-test på webben eller i en app.
Källa: Hörsellinjen.se