Linde: Ingen garanti att alla evakueras

Linde: Ingen garanti att alla evakueras
Afghanistan TT
Över 170 personer har evakuerats från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde vid en pressträff.
Förhoppningen är att kunna ta ut fler de kommande dagarna – men utrikesministern kan inte garantera att man lyckas med alla före deadline den 31 augusti.
– Hittills har vi lyckats evakuera över 170 ut från Afghanistan. Jag är glad över att vi nu kan välkomna lokalanställda, samtidigt som vi fortsätter jobba för att evakuera fler lokalanställda, säger Ann Linde.
I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till den så kallade svensklistan. Flera av dem har svenska pass eller uppehållstillstånd i Sverige.
Svensklistan har på kort tid vuxit lavinartat, från cirka 20 personer till cirka 500.
De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.
– Där jobbar vi med att säkra vilka de var, det är ett mycket svårare arbete. Vi har full koll på de anställda på ambassaden och dem och deras familjer försöker vi nu att hitta sätt att ta från Kabul till flygplatsen, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
Många fler än Norge
Utrikesministern säger även att hon hoppas att fler kan evakueras från Afghanistan de kommande dagarna.
Det saknas inte platser på flygen för att ta människor ut från landet. Det är säkerhetsläget som försvårar transporter till flygplatsen och kan göra att evakueringen misslyckas.
– Vi kan inte garantera att vi kommer lyckas fullt ut, säger Ann Linde.
Just nu ser man ut att ha åtta dagar på sig eftersom talibanerna enligt nyhetsbyrån Reuters inte kommer att godkänna en förlängning av tidsfristen som är satt till den 31 augusti.
Det går plan kontinuerligt och Sverige har också lyckats få in personer på andra länders flygningar, säger Linde. Så sent som på söndagen hämtade ett svenskt Herculesplan människor från Kabuls flygplats. Det är oklart hur många som var ombord.
Flera länder har tidigare skickat militär trupp för att underlätta evakueringarna, bland dem USA, Finland, Norge, Tyskland och Frankrike. Norge har evakuerat sina lokalanställda och Danmark har hittills lyckats evakuera 650 personer, skriver den danska försvarsministern på Twitter.
TT: Varför har Sverige inte kommit lika långt som Norge och Danmark?
– När det gäller Norge så har vi väldigt många fler lokalanställda med familjer, de hade totalt 46, vi har många många fler, svarar Ann Linde.
Kan inte garantera
Utrikesministern påminner om att UD avrått från alla resor till Afghanistan sedan 2006 och att alla svenskar i landet den 5 augusti uppmanades att lämna landet.
På en fråga om alla de drygt 500 på den så kallade svensklistan ska evakueras svarar utrikesministern att den stora utmaningen är att få dem till flygplatsen. Av de redan cirka 170 evakuerade är det personer som i huvudsak tagit sig dit själva.
– Det är förenat med stor risk och stora svårigheter att ta sig till och in på flygplatsen, säger Ann Linde.
Linde framhåller att Sverige försöker hjälpa alla man kan, men pekar också på osäkerhetsfaktorer som hur länge det kommer att vara öppet på flygplatsen.
Ambitionen är att hjälpa personer från Kabul till flygplatsen, inte från övriga delar av landet. Men hittills handlar det dock bara om försök.
– Vi har inte lyckats med det än, vi jobbar för det tillsammans med andra länder. Jag och personalen på plats har haft en mängd internationella kontakter för att lyckas, säger Ann Linde till TT.
Samarbetar med flera länder
På flygplatsen finns upparbetade rutiner med personal från UD och säkerhetspersonal, enligt Linde. Hon vill inte svara på om militär personal deltar, men enligt Försvarsmakten fanns soldater från specialförband med på transportplanen som landade på söndagen.
Hon vill inte svara på vilka de olika “hubbarna” är i närområdet kring Afghanistan eller i Europa dit flyktingar från Afghanistan först kommer, innan de tas till Sverige. Hon vill inte heller berätta vilka länder Sverige samarbetar med.
De som nu evakueras och kommer till Sverige utan svenskt pass eller uppehållstillstånd tas emot som vanliga kvotflyktingar, enligt utrikesministern.
Tidigare har 23 personer som arbetat nära Försvarsmakten i Afghanistan, plus deras familjer (totalt 68 personer), beviljats uppehållstillstånd i Sverige.
Anja Haglund/TT, Helena Björk/TT