Löfven om avlyssning: Vi behöver veta mer

Löfven om avlyssning: Vi behöver veta mer
Politik TT:s korrespondent
Allvarligt, säger statsminister Stefan Löfven om terna om att USA via Danmark avlyssnat allehanda politiker i Norden och övriga EU.
Frågan kan komma att lyftas med hans statsministerkollega i Köpenhamn.
I en första kommentar till avslöjandena från i söndags hänvisar Stefan Löfven (S) mest till vad försvarsminister Peter Hultqvist (S) redan sagt och gjort.
– Det här är allvarligt, naturligtvis, att bli avlyssnad av sina allierade. Om det nu stämmer. Peter Hultqvist har ju haft samtal med sin danska kollega, liksom med sin norska kollega och nu fortsätter det här arbetet för att gå till botten med det här och veta mer, säger Löfven på en svensk pressträff i Bryssel.
“Frågor kvarstår”
Mycket finns kvar att reda ut.
– Danskarna säger att man inte har någon systematisk avlyssning av allierade. Likafullt kvarstår frågor. Vad kan ha förevarit? Vilka skulle då ha varit föremål för en sådan avlyssning? Med flera frågor. Vi menar att vi behöver mer kunskap och det förväntar vi oss att få i dialog med Danmark, säger statsministern.
Om han även ska tala med sin danska parti- och statsministerkollega Mette Frederiksen om saken återstår att se.
– Det beror på utvecklingen, men som det är nu så är det försvarsministern som har den ten och är i dialog med både Danmark och Norge. Sedan har vi tjänstemän som har varit i kontakt med Tyskland, USA och Frankrike för att höra deras syn på saken, säger Löfven, som inte tog upp frågan under tisdagens möten med EU-ledarna Charles Michel och Ursula von der Leyen.
– Nej, utan nu pågår det här som vi vill först ta reda på i dialog med våra danska vänner, säger Stefan Löfven.
“Ska besvaras”
USA:s regering är villig att besvara alla typer av frågor från sina allierade i Europa, meddelade Vita husets biträdande pressekreterare Karine Jean-Pierre när spionerirapporterna togs upp vid en presskonferens.
USA hade före tisdagens uttalande inte kommenterat saken.
Wiktor Nummelin/TT