Make åtalas för mord på försvunnen kvinna

Make åtalas för mord på försvunnen kvinna
Brott TT
Kvinnan i 30-årsåldern hittades död efter stora sökinsatser förra hösten. Nu åtalas hennes make för mord.
Mannen åtalas även för misshandel och brott mot griftefriden eftersom han ska ha grävt ner kroppen. Han åtalas också för grovt barnfridsbrott, eftersom parets son ska ha hört delar av när mordet begicks.
– Parterna har åkt iväg tillsammans i en bil, och i den bilen befinner sig den gemensamma sonen, säger kammaråklagare Kristina Amilon till TT.
Sonen, som är i sjuårsåldern, har berättat hur paret gick iväg, och att pappan senare kom tillbaka ensam till bilen.
– Barnet har överhört vissa ljud, som jag vill få prövat i domstol om det kan utgöra ett barnfridsbrott, säger åklagaren.
Tidigt misstänkt
Misstankarna riktades tidigt mot den 49-årige mannen när kvinnan anmäldes försvunnen i september. Till en början handlade det om människorov.
Sökningar gjordes vitt och brett på flera platser i Skåne. Två månader efter försvinnandet hittades kvinnan död i en skog i Bökeberg i Svedala kommun, nära Malmö. Brottsrubriceringen ändrades då till mord.
Enligt åtalet mördades kvinnan samma dag som hon försvann. Kort tid innan anmälde hon mannen för tidigare fall av misshandel och hon hade även lämnat in en ansökan om skilsmässa, som dock inte hade gått igenom när hon mördades. Hon hade ansökt om kontaktförbud, vilket inte hade beviljats.
Kvinnan hade också haft kontakt med kvinnojouren och ansökt om skyddat boende.
Ville skiljas
Åklagaren tror att en del av motivet är att kvinnan ville skiljas.
– Det är ingenting som han är nöjd med, säger Kristina Amilon.
Hennes bevisning bygger bland annat på att det finns blodspår på kläder, skor och i bilen. Dessutom var det mannen själv som berättade var kroppen fanns.
Mannen har tidigare erkänt att han orsakat kvinnans död, men han har nekat till mord. Men i förhör har han delvis backat från det.
– Han får själv berätta om detta i förhör i tingsrätten. Hans inställning har varierat, säger åklagaren.
Rättad: I en tidigare version beskrevs deras relation felaktigt.