Många svenska turister fortsatt strandsatta

Många svenska turister fortsatt strandsatta
Ekonomi TT
Hundratals svenska turister är fortfarande strandsatta till följd av den pågående konflikten mellan SAS och de strejkande piloterna. En av dem är Helena Hellashjärta, 54, och hennes särbo som blivit strandade på Zakynthos.
– Vi vet ingenting, säger hon.
Hos charterbolag som samarbetar med SAS har många resenärer drabbats hårt. De flesta resenärer har dock kunnat resa hem vid det här laget. Men Apollo uppger att 250 svenska resenärer fortfarande är strandsatta.
– Vi jobbar dygnet runt för att få hem dem. Det skulle vara underbart om parterna kunde komma överens i dag, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, till TT.
En av de drabbade är Helena Hellashjärta Magnusson, 54, och hennes särbo Peter Hellashjärta, 57. Från början var planen att semestra på den grekiska ön Zakynthos i en vecka, men flyget hem ställdes in. Då erbjöd sig resebolaget de reste med, Airtours, att betala för boende i ytterligare en vecka.
– Vi hade fortfarande semester, så det var ju bara trevligt, berättar hon.
Men på måndagen skulle Helena varit tillbaka på jobbet var det tänkt, och hon har fortfarande inte fått någon information om nya flygresor.
– Vi vet ingenting. Vi har inte fått några sms eller någon information om nya avgångar. Ingenting. Men de vet ju ingenting själva, säger hon och fortsätter:
– Som tur är fick jag med mig jobbtelefonen, så jag kan göra lite jobb härifrån, men jag kan inte jobba 100 procent.
Vid charterbolaget Ving uppger kommunikationschefen Claes Pellvik att alla deras resenärer har flugits hem vid det här laget.
– Läget är bra och vi har inte längre några gäster som är strandsatta. Nu hoppas vi bara på att förhandlingarna avslutas under dagen så att vi och alla andra arrangörer kan komma i gång igen, säger han.
Enligt SAS egna beräkningar har uppemot 30 000 passagerare per dag berörts av att bolagets planerade avgångar ställts in.
Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har ännu inte kunnat nå en uppgörelse.
Helena Nordenberg/TT, Erik Jenderbo/TT