Motoffensiv i Cherson tar fart

Motoffensiv i Cherson tar fart
Ukraina TT
Operationen för att återta ockuperade Cherson har börjat, enligt en rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj.
Ryssland uppges flytta styrkor söderut – vilket tolkas som ett skifte från en offensiv strategi till en defensiv.
Under natten till onsdagen bombarderade Ukraina återigen den ryskkontrollerade Antonivkabron över floden Dnepr, som uppges vara en nyckelväg för ryska leveranskedjor att nå ockuperade Cherson i landets södra delar.
Attacken gjordes med det amerikanska raketartillerisystemet Himars.
Med den attacken inleddes Ukrainas operation för att återta Chersonregionen, som föll till Ryssland tidigt under kriget, säger ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj enligt The Guardian.
Bron förstördes inte helt och hållet – Ukrainas mål uppges ha varit att skada den så pass mycket att det inte går att transportera militära fordon på den, samtidigt som viktiga förnödenheter ska kunna nå regionen.
Skickas söderut
Enligt Arestovytj skickar Ryssland sina styrkor söderut, vilket han tolkar som ett skifte från en offensiv strategi till en defensiv.
Storbritanniens försvarsdepartement skriver i sin senaste underrättelserapport att Ukrainas motoffensiv i regionen samlar kraft och att ryska förband nu ser mycket sårbara ut. Ukrainska styrkor har troligtvis etablerat ett brohuvud vid Inhuletsfloden, som utgör den norra gränsen till ryskockuperade Chersonregionen.
Staden Cherson är nu i praktiken avskuren från andra ockuperade territorier. Att förlora den skulle kraftigt underminera Rysslands försök att måla upp ockupationen som en framgång, skriver britterna.
Militärbas träffad
I huvudstadsregionen ljöd flyglarmet återigen under morgonen, och invånare uppmanades att söka skydd.
Senare på torsdagen bekräftade en biträdande chef vid den ukrainska armén att en militärbas strax norr om huvudstaden träffats, rapporterar AFP.
I regionen Kirovohrad i centrala Ukraina har minst fem människor dödats och 25 skadats vid en rysk missilattack mot två hangarer. terna har ännu inte bekräftats av oberoende part.
Ett samhälle i regionen Tjernihiv i Ukrainas norra delar attackerades under natten. Enligt regionens guvernör Vjatjeslav Tjaus avfyrades över 20 raketer från Belarus, varav minst nio slog ned i ett område vid byn Hontjavierska.
Wagner vid kolkraftverk
I Donetsk uppges Ryssland ha ryckt fram på vissa håll och bland annat tagit kontroll över kolkraftverket Vuhlehirsk.
Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har soldater från den ökända legosoldatgruppen Wagner intagit kraftverket och ukrainska soldater har dragit sig tillbaka.
Den ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj medger att Ryssland tagit över kraftverket.
“De åstadkom en liten taktisk framgång”, säger han i en intervju som lagts ut på Youtube, enligt flera medier.