Offrets make: “Saknaden är bottenlös”

Offrets make: “Saknaden är bottenlös”
Brott TT
Han ville bli avskydd och har beskrivit sig som ett monster.
18-åringen som åtalats för mord på två lärare på Malmö latinskola ska nu genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
Den 18-årige tidigare eleven har både i förhör och under rättegången i tingsrätten erkänt alla gärningar. Han förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom. Han har flertalet gånger under rättegången kallat sig själv för ett monster.
Enligt den mindre undersökning som gjorts av honom går det inte att utesluta att han led av allvarlig psykisk störning vid gärningen, och rekommendationen var att han skulle genomgå en större psykiatrisk undersökning.
Det blev också rättens besked efter sista dagens förhandlingar.
– Han är inställd på att genomgå undersökningen, vi visste att detta skulle komma. Han har ställt massor av frågor till mig om vad det kommer att frågas om under undersökningen, säger advokat Anders Elison som hoppas att undersökningen ska ge tydligare svar på varför hans klient utförde morden.
Förhandlingarna ska återupptas 29 augusti, då undersökningen beräknas vara klar
Larmade själv.
Det var den 21 mars som 18-åringen maskerade sig och attackerade två slumpvist utvalda lärare med yxa och kniv. Han tillfogade de båda så svåra skador att de avled. Därefter larmade han själv polisen.
Under sin plädering sammanfattade åklagaren Johanna Liljeblad vad som framkommit. Hon beskrev det som att 18-åringen hade utfört ett planerat dåd som drabbat helt oförberedda lärare.
– Det handlar om besinningslöst våld. Det går inte att föreställa sig den rädsla och dödsångest offren måste ha känt. Gärningarna kan inte bedömas som något annat än mord, säger åklagaren och använder också ordet “vedervärdigt”.
I salen satt under sista dagen tio anhöriga till offren och lyssnade. De fick möjlighet att yttra sig inför rätten och maken till ett av offren berättade om tidpunkten då han fick dödsbeskedet.
– Man faller som människa vid ett sådant tillfälle. Saknaden är bottenlös. Hon pratade ofta om att förstå ondska och tolerans, sade maken och tillade att det fortfarande klingade ett “varför” för familjen kring motivet till mordet.
“Kvinna med stort mod”
Även målsägarbiträdet Rasmus Lovén talade för ett av offren.
– Jag känner inte NN (offrets namn), men jag har fått en entydig bild: en kvinna med stort mod. Det är en ödets grymma ironi som gör att hon blir det andra offret den här dagen när hon försöker avbryta attacken på sina kollega, sade Lovén.
Anhöriga till ett av offren fanns för första gången i rättssalen, men hade bett målsägarbiträdet Sophie Palmgren Paulsson att föra deras talan.
– De befinner sig i ett pågående trauma och chock. NN (offrets namn) var en lärare som brydde sig väldigt mycket om sina barn.
– NN (den åtalades namn) tyckte om henne. Ändå fullföljde han sin attack mot henne och fortsatte att slå tills det inte fanns något liv kvar. Det är obegripligt, det går inte att ta in hur tankarna går, sade Sophie Palmgren Paulsson.
Grät under pläderingarna
18-åringen lyssnade på berättelserna. Begravde ansiktet i händerna, lutade sig över bordet och grät.
– Min klient var ledsen i går, men det var nog ännu värre för honom i dag med målsägarbiträdenas framställningar, sade advokat Anders Elison.
Elison tror att hans klient kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård, men om rätten ändå beslutar om fängelse, kanske så långt som livstid, vill han ändå arbeta för ett kortare straff.
– Jag försöker i så fall hitta en annan infallsvinkel med tidsbestämt straff.
“Gått planenligt”
Åklagaren Johanna Liljeblad vill inte kommentera vilket straff hon kommer att yrka på om det inte blir rättspsykiatrisk vård, utan konstaterar bara att ett mord både kan ge tidsbegränsat straff och livstid.
Hon tycker att rättegången “gått planenligt”, men säger sig också förstå invändningar från de anhöriga om att det varit ett stort fokus på gärningsmannen.
– I andra fall med brott mot person brukar man ju börja rättegången med att målsäganden får ge sin berättelse men i det här fallet finns det ju ingen målsägande och då blir det lite haltande. Det var viktigt att detta kom fram under pläderingarna, säger Johanna Liljeblad.
Även åklagaren ville att det skulle göras en större rättspsykiatrisk undersökning, eftersom det framförts misstankar om att 18-åringen kunde ha lidit av en allvarlig psykisk störning. Men hon tycker också att det finns signaler om motsatsen.
– Jag berörde kort frågan om uppsåt vid pläderingen och tryckte på det att han är klar och redig samt orienterad i tid och rum, men som sagt jag är ingen expert. Vi får se vad som kommer fram.
Jan Samuelsson/TT
Fakta: RPU
(TT)
RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård.
Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.
När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.
2021 genomfördes 495 rättspsykiatriska undersökningar. 56 procent av de undersökta bedömdes ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.
Källa: Rättsmedicinalverket.