Omstridd marsch i Jerusalem inleds

Omstridd marsch i Jerusalem inleds
Jerusalem TT-AFP-Reuters
Vägspärrar har ställts upp och poliser står redo inför tisdagens högernationalistiska marsch som är planerad att gå igenom Jerusalem.
Från palestinskt håll ses marschen som en provokation eftersom den delvis är tänkt att genomföras i det av Israel annekterade östra Jerusalem.
Utanför Damaskus-porten höjs temperaturen gradvis inför paraden som inleddes vid halvsextiden svensk tid. Inför marschen förekom ter om att protesterande palestinier ska ha drabbat samman med polis vid området. Israeliska Haaretz uppger att polis använde tårgas och gummimantlade kulor för att skingra dem som samlats.
Den exakta marschvägen har ännu inte offentliggjorts men deltagarna tros passera porten tidigt under kvällen.
Manar till samexistens
Polisen är redo, enligt Israels minister för inrikes säkerhet Omer Bar-Lev. “Vi kommer att göra allt i vår makt för att bibehålla den sköra tråden av samexistens” skriver hans kontor.
Flaggparaden skulle egentligen ha hållits i maj, som en del av firandet av Jerusalemdagen, men sköts upp på grund av den uppblossade konflikten mellan Israel och Hamas. Raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och elva dagar av stridigheter inleddes innan ett eldupphör kunde träda i kraft.
Att israeliska myndigheter gav paraden grönt ljus har fått Hamas, den terrorstämplade islamistiska organisation som styr i Gaza, att utlysa en “vredens dag” i Gaza och på Västbanken.
“Farliga konsekvenser”
Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh har också varnat för att beslutet att tillåta marschen kan få “farliga konsekvenser”.
FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland konstaterar på Twitter att spänningarna i Jerusalem stiger vid “en väldigt skör och känslig” politisk och säkerhetsmässig tidpunkt och uppmanar alla parter att agera ansvarsfullt.
Palestinska protester har utlysts i Gaza och såväl Hamas som den palestinske presidenten Mahmud Abbas parti Fatah har manat palestinier att ta sig till Jerusalems gamla stad för att visa sitt missnöje.

Fakta: En delad stad
TT
Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en “internationell” stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.
När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.
I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.
Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.