Oväder drar österut – trafik och skolor påverkas

Oväder drar österut – trafik och skolor påverkas
Väder TT
Snöfall kombinerat med vind har orsakat flera olyckor på vägarna i södra Sverige under torsdagsmorgonen.
Nu står Kalmar, Gotland och Öland på tur.
Ovädret medförs att skolor stängs och kollektivtrafik dras in – och Ystad har drabbats av översvämning.
– Det är gatorna som är översvämmade efter allt regn. Vi håller på att tömma efter hand, säger Alf Quint, gatuchef i Ystad kommun.
Det ska röra sig översvämningar på cirka 40 centimeter både i centrala Ystad samt i områden på landsbygden.Längre norrut, vid Rörums strand på Österlen, hotar stigande vatten ett fritidshusområde efter att en å i Stenshuvud nationalpark svämmat över, rapporterar Ystad Allehanda.
Trots att ovädret passerat fortsätter det ställa till problem i syd. I Hässleholms kommun ställdes skolskjutsar in på grund av svårigheter med framkomlighet i snön. Skolorna är stängda tills fredag.
– Eleverna är hemma och har en studiefri dag, säger Niklas Persson, som är tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, till TT.
Drar österut
Väderförhållandena har också varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Fler störningar kan vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.
–Just nu har tyngdpunkten rört sig österut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT, och fortsätter:
–Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland.
I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig mot Jönköpingstrakten. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad.
– Där kommer det dröja kvar som längst.
Olyckor och förseningar
Det är risk för störningar i trafik samt elavbrott. SMHI har i nuläget utfärdat en orange varning för Gotland samt utfärdat gula varningar för Upplandskusten och Lapplandsfjällen.
Trafiken ska rulla på bra igen efter tidigare störningar. Under torsdagsmorgonen drabbade flera olyckor vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av, liksom E4:an mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga. Ett tag stod trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg.
Skånetrafiken fortsätter att varna för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm–Karlskrona, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela Västra Götaland. Hallandstrafiken stoppade på grund av stora snömassor all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen.