Problem att skicka ut hemtester i Stockholm

Problem att skicka ut hemtester i Stockholm
Corona TT
Trycket på att testa sig för covid-19 är mycket stort i Stockholms län just nu. Men på grund av logistikproblem kan regionen inte skicka ut hemtester till alla.
Kapaciteten att analysera proven när de väl kommer till laboratoriet är god, men Region Stockholm sliter just nu med en del problem med hemkörningen. Flera taxibolag arbetar i Stockholm med att köra ut PCR-tester, men det råder brist på både taxibilar och förare.
– Vi har räknat med en viss kapacitet och har sedan fått besked att den är nästan hälften så stor. Det saknas möjligheter att prioritera det här i förhållande till andra uppdrag som leverantören har, som sjukresor och färdtjänst, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.
Finns på apotek
Möjligheten att testa sig på drive-in-stationer eller vid provtagningsbussar med drop-in finns fortfarande kvar, även om trycket på dem också ökat senaste veckan. Den som inte har symptom kan också hämta ut ett test på vissa apotek, men även här krävs tidsbokning i regionens app Alltid öppet.
– Apoteken har ett begränsat antal just nu, men den kapaciteten ökar vi nästa vecka och vecka 50 kommer den att vara nästan dubbel så stor som nu. Problemet med att hämta provtagningskit på apoteket är att man måste vara frisk. Man kan inte själv gå dit när man är sjuk utan då får man skicka någon annan, säger Elda Sparrelid.
Inte alltid öppet
Senaste veckan har många upplevt problem med att boka hemtest för covid-19 via Alltid öppet. Under fredagseftermiddagen möts den som loggar in i appen av ett meddelade som säger att “det för närvarande inte går att beställa hemtest”.
Det är enligt Elda Sparrelid delvis är en medveten strategi från regionen.
– Vi vill inte skapa köer av folk som väntar på sitt test. Då kan man kunna boka det i dag och få det på söndag och det är inte ändamålsenligt. När vi ser att flödet börjar bli fullt varje dag så stänger vi det några timmar tills vi betat av kön, säger hon.
Ingen hamstring
Region Uppsala uppmanade på torsdagen folk att sluta hamstra PCR-hemtest för provtagning. Av de drygt 6 000 provtagningskiten som lämnas ut varje vecka lämnas bara 60 procent åter, rapporterade SVT Uppsala.
– Det är inget som vi har råkat ur för vad jag vet. Vi har ju också ett sådant system att man beställer sitt testmaterial och sedan blir det upphämtat. Alternativt att man går till en provtagningsstation och tar sitt prov på plats. Apoteksflödet har använts i en ganska liten omfattning hittills.
– Däremot vill vi gärna att man ska hålla sig till de provtagningsrekommendationer som finns. Det vill säga att man testar sig om man är sjuk, om man ingår i en smittspårning eller om man har varit utomlands, men inte annars om man inte har symtom, säger Elda Sparrelid.
I förra veckan analyserades 53 353 tester för covid-19 i regionen, en dryg dubblering mot veckan innan.
Kristina Erkenborn/TT, Katri Artta Svarfvar/TT