Raketattack i Kievregionen

Raketattack i Kievregionen
Ukraina TT
Kievregionen uppges ha attackerats med raketer under morgonen.
I huvudstaden ljöd flyglarmet återigen, och invånare uppmanades söka skydd.
Samtidigt säger Ukraina att operationen för att återta ockuperade Cherson börjat.
“I morse inledde fienden en raketattack mot ett av samhällena i distriktet Vysjhorod.”, skriver Kievregionens guvernör Oleksej Kuleba på Telegram.
“Rastlös morgon. Raketterror igen.” skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.
Vysjhorod ligger strax norr om huvudstaden. Infrastruktur ska ha förstörts och räddningsarbetare är på platsen för att se om det finns några skadade, enligt Oleksej Kuleba, guvernör för Kievregionen.
“Jag uppmanar er återigen, ignorera inte larmsignalerna – gå ned till skyddsrummet. Kriget fortsätter, fienden fortsätter att göra smygande raketangrepp” skriver han på Telegram.
Kampen om Cherson
Under natten till onsdagen bombarderade Ukraina återigen den ryskkontrollerade Antonivkabron över floden Dnepr, som uppges vara en nyckelväg för ryska leveranskedjor att nå ockuperade Cherson i landets södra delar. Attacken gjordes med det amerikanska raketartillerisystemet Himars.
Med den attacken inleddes Ukrainas operation för att återta Chersonregionen, som föll till Ryssland tidigt under kriget, säger ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj enligt The Guardian.
Bron förstördes inte helt och hållet – Ukrainas mål uppges ha varit att skada den så pass mycket att det inte går att transportera militära fordon på den, samtidigt som viktiga förnödenheter ska kunna nå regionen.
Enligt Arestovytj skickar Ryssland sina styrkor söderut, vilket han tolkar som ett skifte från en offensiv strategi till en defensiv.
Storbritanniens försvarsdepartement skriver i sin senaste underrättelserapport att Ukrainas motoffensiv i regionen samlar kraft och att ryska förband nu ser mycket sårbara ut.
Staden Cherson är nu i praktiken avskuren från andra ockuperade territorier. Att förlora den skulle kraftigt underminera Rysslands försök att måla upp ockupationen som en framgång, skriver britterna.
Wagner vid kolkraftverk
I Donetsk uppges Ryssland ha tagit kontroll över kolkraftverket Vuhlehirsk.
Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har soldater från den ökända legosoldatgruppen Wagner intagit kraftverket och ukrainska soldater har dragit sig tillbaka.
Den ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj medger att Ryssland tagit över kraftverket.
“De åstadkom en liten taktisk framgång”, säger han i en intervju som lagts ut på Youtube, enligt flera medier.