Scanias orderingång rasar med 53 procent

Scanias orderingång rasar med 53 procent
Ekonomi TT
Vinsten rasar och orderingången djupdyker för den Södertäljebaserade lastbils- och busstillverkaren Scania i andra kvartalet.
Lastbilstillverkaren hänvisar till högre priser på insatsvaror, produktionsstörningar och effekter av Ukrainakriget.
Scania redovisar ett ras för vinsten före skatt på 27 procent till 3 723 miljoner kronor för andra kvartalet, ned från 5 089 miljoner under motsvarande kvartal i fjol.
Orderingången gjorde en ännu större djupdykning, ned med 53 procent till 18 225 fordon, mot 38 493 ett år tidigare.
Turbulent omvärldsläge
Leveranserna under kvartalet föll också, ned med 23 procent till 20 189 fordon.
Nettoomsättningen steg dock 2 procent till 39 933 miljoner kronor.
“Med både krig i Ukraina och en pågående pandemi fortsätter det turbulenta omvärldsläget. Till osäkerheten bidrar också en stigande inflation och höjda räntor”, skriver vd Christian Levin i en kommentar.
“Scanias resultat påverkades negativt av lägre fordonsvolymer, ökade priser på insatsvaror och sämre kapacitetsutnyttjande i produktion som en konsekvens av komponentbristen. Resultatet har också påverkats negativt av omvärderade tillgångar och reserver för osäkra fordringar som gjorts med anledning av utvecklingen i Ukraina och Ryssland” tillägger han.
Traton bättre än väntat
För det börsnoterade ägarbolaget Traton – en del av VW-sfären – föll vinsten 29 procent till 798 miljoner euro under första halvåret. Försäljningen under halvåret ökade samtidigt 32 procent till nästan 18 miljarder euro, vilket var mer än väntat.
Analytiker hade i snitt räknat med 17,3 miljarder euro enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.