Stockholmsbörsen mot strömmen

Stockholmsbörsen mot strömmen
Börs TT
Stockholmsbörsen stiger något med draghjälp från tunga verkstadsaktier, medan ledande Europabörser sjunker.
OMXS-index har efter en och en halv timmes handel gått upp med 0,3 procent.
Utvecklingen följer på breda kursuppgångar på Wall Street i tisdags och en blandad kompott på ledande asiatiska börser under nattens handel.
Verkstadsaktier går starkt. Kullagertillverkaren SKF:s aktie stiger 1,4 procent, medan Sandvik lyfter med 1,8 procent.
Butikskedjan Kjell & Companys aktie backar drygt 3 procent efter en kvartalsrapport.
Telekomtillverkaren Ericsson möblerar om i koncernledningen och meddelar samtidigt att det ska skapas ett nytt affärsområde genom att slå ihop de tidigare affärsområdena Digital Services och Managed Services. Aktien backar 0,1 procent.
På räntemarknaden är fokus på nya inflationssiffror från eurozonen och Storbritannien. Den brittiska inflationen i april lyfte till 9 procent i april, upp från 7 procent i mars. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 9,1 procent.
Pundet sjunker med sex öre till 12:35 kronor per pund efter statistiken. Samtidigt pressas kronan något mot dollarn och euron.
Kryptovalutan bitcoin fortsätter kretsa strax under 30 000 dollar per bitcoin.
Världsmarknadspriset på råolja stiger något. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad går upp 1,3 procent till drygt 113 dollar per fat.
Priset på naturgas stiger på råvarubörsen i Amsterdam, där terminskontrakten lyfter 3,4 procent till 97:40 euro per megawattimme.