Støjberg bildar nytt parti – inte en SD-kopia

Støjberg bildar nytt parti – inte en SD-kopia
Danmark TT
Det är bara fem veckor sedan hon blev av med sin elektroniska fotboja. Nu startar den tidigare danska migrationsministern Inger Støjberg ett nytt parti, Danmarksdemokraterna. Trots namnet blir det inte en dansk version av Sverigedemokraterna.
– Det är inte ett parti som skapas i protest mot andra partier eller ett system, det är ett parti som vill ha inflytande, säger hon i en intervju med Danmarks radio.
I december förra året kastades hon ut ur folketinget efter att ha blivit dömd till fängelse i riksrätten på grund av att hon under sin tid som migrationsminister för Venstre hade gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt, om den ena parten var minderårig (under 18 år). Straffet kunde hon sedan avtjäna genom att bära fotboja.
“Ett danskt parti”
Nu har hon sikte på folketinget igen. När hon möter journalister i Spentrup får hon frågan om Danmarksdemokraterna ska bli en dansk version av SD, apropå det likartade namnet.
– Jag är inte detaljinsatt i hur Sverigedemokraternas partiprogram ser ut, men så är det inte. Det här är ett danskt parti, säger hon till DR.
Hon valde namnet eftersom det speglar vad hon står för, framhåller hon. Ambitionen är att sätta fokus på Danmark utanför Köpenhamn.
– Jag välkomnar Inger Støjberg till kretsen av partiledare, säger statsministern Mette Frederiksen (S) enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Frederiksen tror att det är möjligt att Støjberg får tillräckligt med röster vid nästkommande val för att komma in i parlamentet och avvisar i nuläget inte ett samarbete med Danmarksdemokraterna.
– I nuläget är det lite oklart kring vad (partiets) politiska innehåll går ut på, men det blir vi nog klokare på längs med vägen, säger Frederiksen.
Stram invandringspolitik
Under sin tid som borgerlig minister blev Støjberg känd för sina hårda nypor på det migrationspolitiska området och även framöver kommer hon att driva på för en stram invandringspolitik.
Hon vill gärna ha skattesänkningar, under förutsättning att det finns ekonomiskt utrymme. När hon får frågor om den gröna omställningen understryker hon att det är viktigt att det även i fortsättningen går att bedriva produktion i Danmark och att företag inte ska “jagas ut ur landet”.
Hittills har hon varken någon partiorganisation, något partiprogram eller pengar, men det hon prioriterar först är att samla in de minst 20 182 namnunderskrifter från danska medborgare som krävs för att hon ska kunna kandidera till folketinget.
Tickar uppåt
Redan under torsdagen tickade antalet insamlade namn för hennes parti snabbt uppåt – på eftermiddagen hade hon fått in nästan 11 000 stycken, rapporterar Ritzau.
Samtidigt har flera avhoppare från Dansk folkeparti uttryckt intresse för Støjbergs nya parti.
Støjberg blev folketingsledamot för Venstre 2001 och hon har haft flera olika ministerposter, bland annat var hon migrationsminister 2015–2019.
Från februari förra året var hon politisk vilde i folketinget, fram tills att hon i december tvingades lämna efter en omröstning där majoriteten av folketinget förklarat henne olämplig som ledamot.
Cecilia Klintö/TT
Krävs 20 182 namnunderskrifter
(TT)
Danmark har ingen fast valdag, men nästa folketingsval måste hållas senast den 23 juni 2023.
Det är statsministern – för denna mandatperiod Mette Frederiksen (S) – som utlyser när valet ska hållas och det ska ske minst 20–21 dagar innan den tänkta valdagen.
Partier som inte sitter i folketinget för tillfället måste samla in 20 182 namnunderskrifter – vælgererklæring – för komma på valsedeln till nästa val.
Till kommande val har Frie Grønne, Moderaterne, Kristendemokraterne och Veganerpartiet sedan tidigare uppnått den gränsen.
Det krävs minst två procent av rösterna för att komma in i folketinget.
Källor: folketinget.dk, Indenriges- och boligministeriet