Ukraina rycker fram– har nått ryska gränsen

Ukraina rycker fram– har nått ryska gränsen
Ukraina TT
Ukrainska styrkor har efter att ha motat tillbaka Ryssland från storstaden Charkiv nått ända fram till ryska gränsen. Soldaterna hyllas av president Volodymyr Zelenskyj.
– Min tacksamhet känner inga gränser, säger han i ett videomeddelande.
Den ukrainska armén har gått till motangrepp i nordöstra Ukraina. Styrkorna norr om Charkiv, landets andra stad, har pressat tillbaka ryssarna ända till gränsen meddelar Ukrainas försvarsdepartement, skriver AP.
I en video gör en grupp soldater segertecken vid en gränsstolpe.
– Vi är här. Vi är vid gränsen, säger de, rapporterar BBC.
Zelenskyj tackar på måndagen soldaterna i en inspelning på sociala medier.
– Från alla ukrainare, från alla, från mig själv och min familj, säger presidenten.
– Må väl, och ta hand om er.
“Vi strider dygnet runt”
Även Charkivregionens guvernör, Oleh Synehubov, bekräftar att ryssarna retirerat till gränsen – så långt att staden Charkiv inte längre är inom räckhåll för ryskt artilleri. Men i en intervju med BBC säger han det är fortsatt hårda strider runt om i regionen.
– Vi strider dygnet runt, så det är svårt att säga om det här är ett varaktigt resultat för våra soldater, säger han till tv-kanalen.
Värst är striderna kring staden Izyum, som ockuperas av ryska styrkor, en bit söderut.
– Izyum är helt blockerad, det finns inga möjligheter att evakuera eller skicka in humanitär hjälp till civila, säger guvernören till BBC.
Gett upp planer
Ryssland har gett upp sina planer på en storskalig omringning av ukrainska styrkor i Donbassområdet, bestående av Donetsk och Luhansk, i östra Ukraina, bedömer analytiker vid tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).
Sedan ryska styrkor drog sig tillbaka från Kievområdet har de fokuserat på Donbass. Men på grund av hårt ukrainskt motstånd går det, enligt underrättelser och experter, inte som planerat.
I stället för att försöka sig på att innesluta ukrainska styrkor i ett jätteområde i en tänkt linje från staden Donetsk till Izium, tror ISW att ryska befälhavare nu riktar in sig på att försöka säkra hela Luhanskprovinsen i stället.
ISW bedömer att Ryssland i närtid kommer att sikta in sig på staden Sievjerodonetsk i Luhansk.
Analysen är i linje med vad Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskregionen, tror.
Han skriver i ett Facebookinlägg på söndagen att tio procent av Luhansk är under ukrainsk kontroll, att Ryssland medvetet har attackerat ett sjukhus i Sievjerodonetsk och att det har varit strider i byar utanför staden.
Hajdaj uppger på måndagen att ryskt artilleri beskjuter Sievjerodonetsk “utan uppehåll” och att minst tio personer dödats, skriver AFP.
Förstör broar
Sievjerodonetsk, som i princip är omringad av ryska soldater, är den stad längst i öst som fortfarande är under ukrainsk kontroll. Om den faller skulle det innebära att Kreml i praktiken kontrollerar Luhansk.
Ukrainska försvaret uppger i ett inlägg på Facebook att man har förstört järnvägsbroar mellan Sievjerodonetsk och Rubizjne för att försvåra för angriparna.
Att få en full bild av striderna i Donbass är svårt då flyganfall och attacker gör det extremt farligt för reportrar att vistas i området.
Anna Hansson/TT, Gustav Sjöholm/TT, Joakim Magnå/TT