Unik T-rex-släkting till salu för miljoner

Unik T-rex-släkting till salu för miljoner
Vetenskap TT
För första gången ska ett skelett av rovdinosaurien Gorgosaurus, en nära släkting till Tyrannosaurus, säljas på auktion. Skelettet, som är mycket välbevarat, beräknas gå för ett bud på mellan fem och åtta miljoner dollar, uppemot 82 miljoner kronor. Försäljningen kritiseras dock av flera forskare.
Auktionen äger rum på Sotheby ‘s i New York på torsdagen, klockan 16.00 svensk tid. Skelettet, som har väckt stor uppmärksamhet, upptäcktes 2018 nära Havre i Montana i västra USA.
Ett begränsat antal fossil av Gorgosaurus har upptäckts tidigare, de flesta i provinsen Alberta i Kanada, men de är alla placerade på museer. Ingen har tidigare auktionerats bort, och det påpekas att en sådan här försäljning vore omöjlig i Kanada. Provinsen Alberta har väldigt strikta lagar vad gäller skydd av fossiler – där skulle en Gorgosaurus aldrig hamna på auktionsbordet. Men andra regler gäller i USA, vilket beklagas av amerikanska forskare.
“Upprörande”
– Det är upprörande varje gång ett fossil går till försäljning, och köparen potentiellt är en privatperson. Det förstör möjligheterna till studier som kan ge nya kunskaper, säger Gregory Erickson, paleobiolog vid Florida State University och en av världens främsta experter på rovdinosaurier, till Smithsonian Magazine.
En annan forskare, paleoekologen Kat Schroeder vid University of New Mexico, är också kritisk.
– Det är en besvikelse att se ett fint exemplar av en sällsynt dinosaurie i värsta fall pǻ väg till en privat samlare. Ofta blir sådana otillgängliga för forskare, eller förstörda när de ska rekonstrueras eller när de transporteras, säger hon.
Fruktat rovdjur
Gorgosaurus (“hemsk ödla”) beskrevs för första gången 1914. Endast en art är känd, Gorgosaurus libratus. Den levde för 76,6 till 75,1 miljoner år sedan, under kritperioden, och var sannolikt ett fruktat rovdjur som levde på växtätande dinosaurier.
Den tillhör samma familj som den berömda Tyrannosaurus rex, och hade precis som denna ett massivt huvud med väldiga käkar, men pyttesmå armar. De var dock inte samtida, Tyrannosaurus levde långt senare, för 68 till 66 miljoner år sedan. Gorgosaurus var dessutom betydligt mindre, med en vikt på cirka 2,5 ton, jämfört med Tyrannosaurus som vägde cirka 9 ton.
Roland Johansson/TT
Fakta: Dinosaurier på auktion
TT
För inte så länge sedan var det mycket ovanligt att fossil av dinosaurier bjöds ut till försäljning på auktion. Men internet och filmer som Jurassic Park har höjt värdet enormt och medfört att många auktionerats bort de senaste åren. Ett skelett av rovdinosaurien Allosaurus som hittats i delstaten Wyoming i USA såldes för 2 miljoner dollar 2018, och ett skelett av Tyrannosaurus rex från South Dakota, gick för rekordsumman 31,8 miljoner dollar 2020. Ett ovanligt fossil från Montana av den mindre rovdinosaurien Deinonychus, släkt med den kända Velociraptor, såldes för 12,4 miljoner dollar 2022. Alla dessa hamnade i privat ägo. (Källa: National Museum of Natural History)