V och MP kritiska mot avtalet med Turkiet

V och MP kritiska mot avtalet med Turkiet
Politik TT
Regeringen får hård kritik för uppgörelsen med Turkiet från både V och MP.
Men något stöd för misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) kan den politiska vilden Amineh Kakabaveh inte räkna med.
Amineh Kakabaveh upprörs över uppgörelsen och hotar nu att driva frågan om misstroende mot Ann Linde som förhandlat fram avtalet med turkarna. Framför allt handlar kritiken om att hon anser att avtalet om att fördjupa samarbetet med vissa kurdiska grupperingar, som slöts i samband med regeringskrisen i november i fjol mellan henne och S, nu har brutits.
Hon är inte ensam om att vara kritisk till uppgörelsen med Turkiet.
– Det är ett stort skifte som regeringen nu gör, och inte heller helt transparent, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Han tycker att Sverige nu tar lätt på frågan om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet när det gäller Turkiet, något som regeringen tidigare har haft tydliga åsikter om. Men om det är aktuellt att stötta Kakabavehs hot om misstroende är för tidigt att säga, enligt Svenneling.
– Vi behöver reda ut vad uppgörelsen innebär, än så länge är det inte helt klart. Det är också svårt att se hur ett misstroende skulle kunna genomföras, både praktiskt då riksdagen har sommarstängt och när det gäller stödet, säger han.
Miljöpartiet, som också är kritiska till uppgörelsen om vapnen och om terroristfrågan i uppgörelsen, tänker dock inte stötta något misstroende.
Argumenterar för sin sak
– Vi ställer oss inte bakom något misstroende. Vi har olika uppfattningar i sak, men vi ägnar oss inte åt sådant. Vi fortsätter att argumentera för vår sak i stället, säger språkrör Per Bolund.
Han tycker att just det som de som var tveksamma till Nato varnade för inför ansökan har hänt.
– Det är också oroande när det gäller de delar som handlar om bekämpning av terrorism, om det är Turkiets syn på terrorism som ska gälla. Även det som sägs om desinformation är oroande. Avtalet är otydligt hållet, och det skapar osäkerhet för kurdiska organisationer i Sverige, säger Per Bolund.
Misstroendehot
Men statsministern vill inte låta sig oroas för mycket av något misstroendehot, utan vill fästa fokus på att Sverige nu kan gå vidare i Natoprocessen.
– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato, och då vore det svårt att förklara varför man då skulle rösta för misstroende mot den minister som var med och förhandlade fram avtalet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till SVT på onsdagsmorgonen.
Hon får också frågan om avtalet som slöts i höstas med Amineh Kakabaveh, för att Magdalena Andersson skulle släppas fram som statsminister, nu har brutits.
– Det avtalet är en överenskommelse mellan Socialdemokratiska partiet och Amineh Kakabaveh. Vi lever alltid efter det, men det är mellan partiet och en riksdagsledamot, säger hon till SVT.
TT har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som uppges vara på resande fot och därför avböjer att kommentera.
Johanna Cederblad/TT, Alice Nordevik/TT