Vintern har kopplat greppet om södra Sverige

Vintern har kopplat greppet om södra Sverige
Väder TT
Vintern har på allvar gjort sitt intåg i de södra delarna av landet. Det snöar ymnigt och med temperaturer under minusstrecket väntas snön ligga kvar.
SMHI:s orangea vädervarning ligger som ett bälte över södra Sverige. Kraftigt snöfall rapporteras från norra delarna av Skåne, Blekinge, Kronoberg , Kalmar, Halland och Västra Götaland – ett snöande som enligt SMHI väntas bli långvarigt.
– Det snöar ymnigt i södra och mellersta Götaland och temperaturen väntas ligga kvar på minussidan under torsdagen. Även i de områden i Skåne som hittills haft inslag av regn väntas temperaturen sjunka, säger meteorolog Sofia Söderberg på SMHI.
Dessutom blåser det rejält i området, vilket både väntas röra till det i trafiken och också öka risken för elavbrott. Som blåsigast blir det under onsdag med nordostlig vind på 6-9 meter per sekund.
– Det räcker med en måttlig till frisk vind i kombination med det här snöfallet för att det ska bli extra besvärligt, säger Sofia Söderberg.
Generellt är det enligt SMHI kallt i hela landet och kylan väntas hålla i sig över helgen. Kustområdena i Halland och Kalmar kan räkna med temperaturer på några minusgrader medan inre delen – norra Skåne och Kronoberg – får mellan tio och tolv minusgrader.