WHO: Fortsatt kamp mot pandemin

WHO: Fortsatt kamp mot pandemin
Coronapandemin TT-AFP
Världshälsoorganisationen WHO:s globala och verkliga möte i Genève inleddes med varnande ord från generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus:
– Coronapandemin är definitivt inte över.
FN-organet, som har en avgörande betydelse i kampen mot coronasmittornas spridning, samlades i Schweiz för sitt årliga möte. På dagordningen står ett flertal viktiga hälsofrågor.
Sverige representeras av socialminister Lena Hallengren (S) på mötet som formellt kallas världshälsoförsamlingen.
Vid inledningsanförandet vände sig WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus direkt till representanter för världens regeringar.
– Faran ökar när vi sänker garden, sade han och konstaterade att pandemin fortsatt härjar trots att antalet rapporterade fall minskar jämför med de olika smittovågornas toppar – inte minst med omikronvarianten.
Försvinner inte i ett trollslag
Framgångar görs, men fortfarande är omkring en miljard människor inte vaccinerade. Många av de icke-vaccinerade bor i fattiga länder.
I öppningsanförandet varnade WHO:s generaldirektör för att smittspridningen faktiskt ökar i flera områden.
– Antalet rapporterade fall ökar i närmare 70 länder i alla världens regioner, och detta i en tid när antalet provtagningar minskad drastiskt.
– Pandemin kommer inte att försvinna genom ett trollslag, men tillsammans kan vi stoppa den, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus som förväntas att bli vald att leda organisationen i ytterligare fem år.
Hallengren på plats
Lena Hallengren och Storbritanniens hälsominister Sajid Javid ska stå som värdar för ett möte där antimikrobiell resistens ska diskuteras. Frågan rör bland annat antibiotikaresistens, och Sverige är ledande i försöken att förhindra en ökning av resistens, skriver UD.
Krishantering, livsmedelskris och det ryska ryska angreppskriget i Ukraina är ytterligare frågor som tas upp på mötet.