Böcker om Rosengårds katter blir utställning

Böcker om Rosengårds katter blir utställning
Litteratur TT
Författaren Anja Gatus barnboksserie om katter i Rosengård får liv i en ny utställning.
Vid sidan av Alfons Åberg, Muminfamiljen och Pettson och Findus intar nu också djurprofiler som kattspionerna Samira Karlsson, Pälsa, Kattis och kråkan Håkan barnkulturhuset Funnys Äventyr i Malmö. De kommer från Anja Gatus barnboksserie “Kattspionerna på Rosengård”.
Anja Gatu debuterade som barnboksförfattare 2015 med “Passa bollen, Kosse!”. Hon har saknat barnböcker med miljöer från miljonprogrammets höghusområden och vill berätta om Rosengård på ett lekfullt sätt.
“Om barnböcker och utställningar alltid utspelar sig i Bullerby-liknande miljöer med idel blonda barn, skapas en känsla av utanförskap av upplevelsen att bara vissa miljöer och barn förtjänar en plats i litteraturen. Och om de enda historier som kommer från miljonprogrammen handlar om våld och misär, blir bilden av de områdena alltför endimensionell och bidrar till fördomar”, säger hon i ett pressmeddelande.
Miljöer som nu byggs upp utifrån Anna Nilssons illustrationer är bland annat de lummiga gårdarna, falafelvagnen, baklavakonditoriet och Möllans torgstånd. ”Kattspionerna på Rosengård – för dig som älskar djur och spänning” öppnar 16 december.