Börsen vänder uppåt

Börsen vänder uppåt
Ekonomi TT
Stockholmsbörsen vänder uppåt efter en svag inledning – i linje med ledande Europabörser.
Strax före klockan 14 ligger OMXS-index på plus 0,2 procent.
Bland vinnarna i OMXS30-index, med de mest omsatta aktierna, finns kullagertillverkaren SKF och bilsäkerhetskoncernen Autoliv, upp med 2,1 respektive 1,9 procent.
Nätkasinoutvecklaren Evolution lyfter samtidigt med nästan 5 procent. Bolaget har tidigare i veckan fått höjda rekommendationer från analytiker på flera storbanker.
Vändningen uppåt på de europeiska börserna ligger i linje med hur det ser ut i terminshandeln inför torsdagens handel på Wall Street.
Inflation är fortsatt tema på marknaden, som positionerar sig inför de räntehöjningar som väntas i USA i år, sedan inflationen i världens största ekonomi lyft till 7 procent i december – den högsta nivån på nästan 40 år.
Beige Book, som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) publicerade i onsdags kväll, svensk tid, visar upp en bild av en måttlig tillväxt i USA:s regioner i slutet av 2021 och förväntningar om en försvagad tillväxttakt i början av 2022.
På råvarumarknaden pressas naturgaspriserna i Europa nedåt mot den lägsta nivån i år. Världsmarknadspriset på råolja backar något.
Dollar pressas samtidigt och kostar nu 8:93 kronor, vilket är den starkaste kronkursen på två månader.