Färre utsatta områden på kritiserad dansk lista
Danmark TT-Ritzau
För tredje året i rad minskar antalet områden på den kontroversiella danska listan över så kallade parallella samhällen, tidigare kallad “gettolistan”.
Under året har bland annat Europarådet kritiserat listan för att vara stigmatiserande gentemot danskar med invandrarbakgrund.
Tio bostadsområden i Danmark klassas nu som parallella samhällen, enligt ett pressmeddelande från inrikes- och bostadsdepartementet. Förra året fanns tolv områden med på listan.
Två områden i Köpenhamn och ett i Holbæk har strukits från listan. I stället har ett område i Greve kommun strax söder om Köpenhamn tillkommit.
Antalet områden minskar på samtliga de tre listor som regeringen årligen tar fram. Utöver de så kallade parallella samhällena listas även utsatta bostadsområden och “omvandlingsområden” – det vill säga bostadsområden som de senaste fem åren har uppfyllt kriterierna för att klassas som parallella samhällen.
Den första danska “gettolistan” presenterades 2010 av Anders Fogh Rasmussens (V) regering. 2018 antogs det första så kallade “gettopaketet” – en plan för att komma tillrätta med arbetslöshet, kriminalitet och sociala problem i områdena på listan. Bland annat investerades miljarder danska kronor i att riva bostadshus.
I fjol bytte listan namn till “parallellsamhälleslistan” efter omfattande kritik från forskare och boende i de utpekade områdena, som menar att ordet gettos negativa klang lett till att listan gjort mer skada än nytta. Även det nya namnet har fått kritik, senast i en rapport från Europarådets rasismkommitté som kritiserade Danmark för växande hat mot muslimer, enligt Jyllands-Posten.
Fakta: Danmarks “parallella samhällen”
(TT)
Ett danskt bostadsområde definieras som ett parallellt samhälle (tidigare kallat gettoområde) om där bor minst 1 000 invånare, om fler än hälften har “ickevästlig bakgrund” samt om området samtidigt uppfyller minst två av följande kriterier:
– Fler än 40 procent av invånarna i åldern 18–64 har varken arbete eller studerar.
– Andelen invånare i åldern 30–59 år som bara har grundskoleutbildning överstiger 60 procent.
– Andelen invånare över 18 år som har brutit mot strafflagen, vapenlagen eller narkotikalagen är minst tre gånger högre än det nationella genomsnittet.
– Den genomsnittliga inkomsten bland invånarna i åldern 15–64 år är mindre än 55 procent av regionens genomsnitt.
Om ett bostadsområde hamnar på listan över parallella samhällen fem år i rad så betecknas det därefter som ett “omvandlingsområde” (tidigare kallat “hårt getto”).
Sedan 2010 publiceras listan den 1 december varje år.
Källa: Danmarks inrikes- och bostadsdepartement