Se upp för bluff-sms i julhandeln

Se upp för bluff-sms i julhandeln
Brott TT
Med reaveckan Black week i backspegeln och en juldopad e-handel runt hörnet gäller det att se upp för tjuvar som bedrar dig med hjälp av bluff-sms, varnar Stöldskyddsföreningen (SSF).
Bluffen går till så att bedragaren, iklädd rollen som fraktbolag, skickar ett sms till en person med en klickbar länk och vad man utger är en väntande paketleverans. Det man egentligen vill åt, bland annat, är dina ter.
I slutet av varje år ökar den här sortens bedrägerier, skriver SSF.
“Bedragarna drar nytta av att vi fram till jul beställer mycket på nätet och hoppas på att vi inte har full koll på alla leveranser. Får du ett sms där man önskar betalning för något eller att man ska ladda ner något, kontakta företaget direkt och kolla om det stämmer”, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF, i ett pressmeddelande.
Enligt SSF blir tjuvarna allt bättre på att luras och sajten man hamnar på när man klickar på länken ser ofta ut som en legitim hemsida. Där äskar bedragaren antingen betalt för frakt eller eller så ber man personen att ladda ned ett program för att “följa försändelsen”, men som egentligen samlar in privata ter.

Fakta: Så skyddar du dig mot bluff-sms
(TT)
Vet du med dig att du inte beställt någon leverans, radera då sms:et direkt.
Klicka aldrig på länkar i ett sms från en avsändare du inte är säker på.
Om du har frågor om leveransen, kontakta då försäljningsstället eller fraktbolaget direkt.
Ha alltid ditt kort låst för internet- och utlandsbetalning.
Kontakta din bank om du upptäcker en felaktig kortbetalning.
Källa: Stöldskyddsföreningens tjänst Säkerhetskollen.se.