Verkstad draglok i börslyft

Verkstad draglok i börslyft
Ekonomi TT
Stockholmsbörsen lyfte på bred front, med verkstadsaktier som draglok. OMXS-index stängde upp 1,2 procent.
Bland vinnarna fanns Sandvik, vars aktie tar ett kliv uppåt efter ett besked om personalnedskärningar.
Sandviks aktie steg 1,9 procent sedan verkstadskoncernen presenterat ett nytt sparmål på 600 miljoner kronor per år till 2025. För att nå dit räknar Sandvik med att man behöver göra sig av med 580 anställda.
Lastbilstillverkaren Volvo gick också starkt, upp med 3,0 procent. Kurslyftet följde på beskedet att koncernen startar en fabrik för batterimontering i Gent, Belgien.
Bäst på på storbolagslistan OMXS30 gick gruvbolaget Boliden, upp 4,7 procent, följt av investmentbolaget Kinnevik, upp 3,9 procent.
Förvärvsbolaget Storskogens aktie rasade med 17,0 procent efter en kvartalsrapport, som visar ett kraftigt lyft för omsättningen, men där vd Daniel Kaplan varnar för ett osäkert konjunkturläge.
Även på de ledande Europabörserna var det glada miner. FTSE100-index i London ökade 0,7 procent och CAC40-index i Paris med 1,3 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden stigit 1,6 procent.
De europeiska börslyften kommer efter en stark börsutveckling i Asien, som får draghjälp av signaler om att Kina är på väg att häva nedstängningar i Shanghai.
Stockholmsbörsen har med tisdagens kurslyft reducerat fallet hittills i år till 20,7 procent.
Oron finns samtidigt kvar på marknaden för att det väntar en oväntat bred nedgång för global konjunktur, bland annat som en följd av Kinas stora pandeminedstängningar i kombination med att inflationsproblemen i USA pressar centralbanken Federal Reserve att strama åt mer än väntat.